Home » Business » Oameni de afaceri și primari din județ, schimb de experiență în Republica Moldova

Oameni de afaceri și primari din județ, schimb de experiență în Republica Moldova

Zeci de oameni de afaceri și primari din județ au participat, în cadrul unei misiuni economice organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, la cea de-a XIX-a ediții a Expoziției Naționale ”Fabricat în Moldova”, eveniment care a reunit nu mai puțin de 460 de antreprenori autohtoni din țara vecină. Reprezentanții firmelor și administrației publice locale vasluiene au avut întrevederi, în cadrul Forumului Economic, cu parteneri din Republica Moldova.

Prezență numeroasă din județul Vaslui la cel mai mare eveniment economic organizat anual în Chișinău, ”Fabricat în Moldova”. Așa cum se întâmplă în fiecare an, zeci de oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților publice locale și-au manifestat interesul de a participa atât la expoziția de produse și servicii, cât și la forumul economic intitulat ”Moldova 2020-conturarea viitoarei cooperări internaționale în afaceri”. Desigur, totul s-a desfășurat în cadrul unei misiuni economice organizată de CCIA Vaslui și Centrul Bilateral de Afaceri România-Republica Moldova. Evenimentul expozițional a reprezentat o oportunitate pentru participanți de a stabili noi contacte și a identifica parteneri pentru diferite proiecte de colaborare. În privința forumului economic, acesta a fost un eveniment internațional de brokeraj și întâlniri bilaterale care a avut ca scop încurajarea investițiilor și cooperarea comercială. Astfel, atât oamenii de afaceri cât și primarii din județul nostru au avut posibilitatea să-și prezinte profilul, oferta, cererea, intenția de se întâlni cu parteneri pentru diferite proiecte și să stabilească întrevederi bilaterale.

”Este un moment interesant ceea ce s-a petrecut pe parcursul celor două zile în Republica Moldova, pe de o parte expoziția de produse și servicii, iar pe de altă parte forumul economic, la care au fost prezente delegații din Rusia, România, Germania, Polonia, Austria, Turcia, ceea ce conferă o mai mare apreciere acestui eveniment. Totodată, prezența reprezentanților Uniunii Europene și Comisiei Europene este de apreciat. Însă, cu lecțiile predate de aceștia nu prea sunt de acord deroarece suntem ținuți în postura de învățăcei. Însă, Republica Moldova și România au nevoie să-și prezinte experiențele prozitive, poveștile de succes. Să ni se spună unde avem nevoie de finanțare, cum să facem. Discuțiile pe care atât noi cât și consilierul economic al Ambasadei României la Chișinău le-am avut cu reprezentanții firmelor din Republica Moldova ne-a dat garanția că, într-adevăr, ne aflăm într-un alt stadiu al promovării relațiilor româno-moldovenești…Ar trebui să avem curajul să spunem ce vrem de la Republica Moldova. Oferta noastră nu este doar o mână întinsă, ci și un răspuns la cererea pe care au formulat-o de-a lungul timpul. Dar trebuie să fie conștienți că singurii lor prieteni, din același arbore genealogic, sunt românii și România. De aceea, trebuie să fim apreciați la aceeași justă valoare, pentru că prezența noastră aici nu este întâmplătoare. Cred că Guvernul României ar trebui să sprijine prezența firmelor românești mult mai mult, să fie cunoscute investițiile în Republica Moldova”, ne-a declarat președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin.
Șeful Camerei de Comerț Vaslui a spus că va cere sprijinul prefectului și președintelui Consiliului Județean Vaslui pentru ca, la expoziția de anul viitor ”Fabricat în Moldova”, să fie prezente și firme din județul nostru.           
(Ionuț PREDA)

%d blogeri au apreciat: