Home » Social » Cele 70 de biblioteci din județul Vaslui dețin un fond de 1,7 milioane de cărți

Cele 70 de biblioteci din județul Vaslui dețin un fond de 1,7 milioane de cărți

Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui continuă în forță achiziția de carte. În cursul anului trecut, biblioteca a primit o donație de 4.500 cărți de la Biblioteca Națională a României, în paralel achiziționând 5.500 de unități de documente.

Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce a avut numai în anul trecut un plus de 10.000 de cărți.

”Pentru municipiul Vaslui este un volum de carte foarte important. Anual, cele mai frecvente donații sunt în mediul urban. Nu refuzăm pe nimeni care dorește să ne facă donații. Dacă noi avem acele titluri, transferăm cărțile la alte biblioteci din mediul rural sau în Republica Moldova. În ultimii ani, am transferat peste 4.000 de cărți către biblioteci comunale, aceste documente fiind primite de noi de la diferite edituri cum ar fi ”Timpul”, ”Junimea”, ”Convorbiri literare”. Redirecționând aceste cărți, venim în sprijinul utilizatorilor. Ar trebui ca bibliotecile să achiziționeze mai multe cărți specifice vârstei școlare. Însă, bugetele sunt la limită în ceea ce privește necesarul. Pentru bibliotecile comunale ar trebui să se facă un rabat de 20-30% , pentru ca acestea să poată să își refacă fondul de carte”, a precizat Gelu Bichineț.

În prezent, fondul Bibliotecii Județene Vaslui se ridică la 400.000 cărți, anual fiind împrumtate publicului 119.000 unități de documente. Biblioteca are anual 7.000 utilizatori de carte și 25.000 de vizitatori. În total, bibliotecile din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești dețin 1 milion de cărți, iar cele 66 biblioteci comunale au în medie un fond de carte de 6.000 unități. Astfel, în total, în cele 70 de biblioteci din județul Vaslui sunt la această dată 1,7 milioane de cărți.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: