Home » Administratie » Județul Vaslui va scăpa în anul 2020 de blestemul drumurilor județene din pământ

Județul Vaslui va scăpa în anul 2020 de blestemul drumurilor județene din pământ

de Dănuț Ciobanu 

Județul Vaslui nu va mai avea din acest an drumuri județene din pământ. După implementarea tururor proiectelor pe fonduri europene și finanțare de la bugetul național, Vasluiul va mai rămâne cu numai 83 kilometri de drumuri județene din pământ. Consiliul Județean Vaslui a alocat suma de 13,4 milioane de lei pentru ca aceste drumuri să fie pietruite. Județul Vaslui are 940 de kilometri de drumuri județene, din care 342 kilometri de drumuri pietruite și 121,9 kilometri de drumuri județene din pământ.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui și-a propus ca, din acest an, să nu mai existe niciun drum județean din pământ. Cu toate proiectele în derulare pe infrastructura rutieră din fonduri europene și bani de la bugetul național mai rămân doar 83 kilometri de drumuri județene din pământ.

”Avem mai multe proiecte în derulare pe drumurile județene. Este vorba despre drumul strategic pe care se va începe lucrul pe troansoanele I și II, urmând ca și pentru tronsonul III să fie emisă autorizația de execuție. De asemenea, continuă proiectele pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, care vor fi finalizate în luna septembrie a acestui an. Este vorba despre DJ 207, DJ 284, DJ 245, DJ 245A”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Un alt grup de drumuri județene sunt modernizate prin intermediul programului PNDL 2. În total, CJ Vaslui derulează 17 proiecte prin PNDL 2, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Un număr de 13 proiecte vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, trei proiecte privesc reabilitarea unor poduri, iar printr-un proiect se finanțează construcția unui imobil la Școala Inclusivă ”Sfânta Ecaterina” din Huși.

La această dată, mai sunt doar două proiecte pentru care urmează să fie emise ordine de începere a lucrărilor.  Este vorba despre două poduri situate pe DJ 248 A, respectiv 241 C. În rest, la toate celelalte proiecte au fost demarate lucrările, iar obiectivele de investiții se situează în diferite etape de execuție.

Unde se lucrează?

Până în prezent, a fost recepționat proiectul pe infrastructură de pe DJ 244 M Roșiești – Idrici cu o lungime de 2,5 kilometri și urmează să fie recepționat și tronsonul de drum DJ 244 L Bunești Averești cu o lungime de 2,5 milometri. De asemenea, s-a recepționat proiectul privind reabiltarea podului de la Sărățeni.

Constructorii lucrează la modernizarea drumului DJ 243 C – Voinești, care este finalizat în proporție de 70% și DJ 245 E – Costești, care este finalizat în proporție de 65%. De asemenea, se lucrează și pe două tronsoane din cele trei de pe DJ 244 H Dodești – Viișoara.

Din data de 1 august 2019 s-a emis ordinul de începere a lucrului și pe DJ 248 A – Todirești, cu o lungime de 10 kilometri, arteră rutieră extrem de importantă pentru județul Vaslui, pe unde se face legătura cu județul Iași.

Alte două proiecte sunt în procedurile de avizare, urmând ca și pe aceste trasee constructorul să demareze lucrările. Este vorba despre DJ 159 – Pungești – Gîrceni și DJ 246 Codăești – Tăcuta. De asemenea, a fost emis ordinul de execuție și pentru DJ 243 B de pe raza comunei Ciocani, precum și pentru modernizarea DJ 244 K – Tanacu-Tătărăni, DJ 245 C Băcani-Bogdănița și DJ 246 – Ferești, unde se reabilitează 4,5 kilometri.

Infrastructură proastă

Județul Vaslui are în componență 51 de drumuri județene, cu o lungime totală a drumurilor de 940 de kilometri. Situația drumurilor județene este următoarea: 345,9 kilometri cu beton asfaltic, 20,4 kilometri cu beton de ciment, 109,7 kilometri cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară, 342 kilometri de drumuri pietruite și 121,9 kilometri de drumuri județene din pământ.

”După ce implementăm proiectele pe care le avem contractate, ne mai rămân doar 10% din drumurile județene de pământ. Vrem ca aceste drumuri să le trecem în acest an la stadiul de piatră și dacă fondurile ne vor permite vom trece la turnarea de asfalt. Nu vrem să mai avem drumuri județene din pământ! Practic, după ce se fac toate proiectele mai rămânem doar cu 83 kilometri de pământ, pe care vrem să turnăm piatră. Este o dinamică pozitivă la capitolul intrastructura rutieră și din resursele de care dispunem vrem să ridicăm rețeaua de drumuri la un standard civilizat. De la bugetul județului Vaslui se alocă în acest an 13,4 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor județene”, a mai spus Ciprian Trifan.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: