Home » Administratie » Cum a fost ademenită o familie, de către Primăria Bârlad, să se mute dintr-o garsonieră, într-un imobil nelocuibil (Foto/Video)

Cum a fost ademenită o familie, de către Primăria Bârlad, să se mute dintr-o garsonieră, într-un imobil nelocuibil (Foto/Video)

de Mihaela NICULESCU

De neînțeles! O familie din Bârlad este nevoită să locuiască la prieteni și cunoștințe din cauză că imobilul pe care l-a primit de la Primărie în urma unui schimb de locuințe se află într-o stare avansată de degradare și, în plus, nu este racordat la rețeaua de energie electrică.

Deși chiriașii au primit asigurări chiar de la primarul orașului că le va fi reparată casa, acest lucru nu s-a întâmplat și, în toiul iernii, au fost lăsați baltă, fiind nevoiți să locuiască pe unde pot.

Luiza Mihaela Tofan locuia până anul trecut într-o garsonieră din blocul de locuințe sociale situat pe strada Alexandru Vlahuță. Avea toate utilitățile, însă nu avea spațiu suficient pentru a locui împreună cu soțul, cei trei copii ai lor, precum și cu sora sa, persoană cu handicap de gradul II.

Femeia a mers la Primăria Bârlad pentru a solicita o locuință socială pentru sora sa, deoarece spațiul în care stăteau era foarte mic. Reprezentanții municipalității au spus că nu sunt disponibile locuințe sociale, dar că au identificat o casă, puțin deteriorată, proprietate a Consiliului Local, un imobil situat în strada Palermo nr. 4, în spatele Gării, după linia ferată.

Cei de la Primărie i-au spus femeii să se mute în acea casă, pentru că va mai dura până va primi o locuință socială, cererea ei aflându-se pe poziția 420 de pe lista de așteptare.

„În vara anului trecut, am aflat că în ședința de Consiliu nu a fost aprobată cererea mea prin care ceream o locuință socială pentru sora mea. Doamna Maria Turcu, de la Fondul Locativ, mi-a spus ca sora mea să stea în continuare în casa pe care a primit-o în baza unui acord verbal de la Primărie, pentru că nu o va da nimeni afară. Nefiind condiții pentru ca o persoană cu handicap să locuiască într-o casă foarte veche și deteriorată, am decis ca sora mea să rămână la garsonieră cu copiii, iar eu și cu soțul meu să ne mutăm în casa respectivă, pentru a-i aduce îmbunătățiri cât ne permite punga. Am cumpărat materiale în valoare de 2.170 de lei, pe care le-am achiziționat în rate, cu bunăvoința domnului director de la CUP, Adrian Bobeică, eu fiind angajată ca măturătoare la această societate. Am insistat la Primărie pentru a trimite o comisie în strada Palermo nr.4, pentru a vedea în ce situație se află casa. Din comisie a făcut parte și doamna viceprimar, dar și doamna Maria Turcu. Aceasta din urmă mi-a făcut propunerea să renunț la garsoniera din Alexandru Vlahuță și să rămânem toți în această casă, că e mai mult spațiu. Doamna viceprimar nu a fost de acord cu propunerea doamnei Turcu, sărind în ajutorul meu și spunând că abia după ce Primăria va reabilita o cameră din cele trei ale casei, să fac schimbul de locuință.”, ne-a declarat Luiza Mihaela Tofan.

Primarul Bârladului a „verificat” personal rezistența casei

Femeia a tot așteptat să vină cineva de la Primărie, dar văzând că lunile trec, a început să facă demersuri până când, în urma cererilor repetate, în luna octombrie a primit vizita unei comisii din care a făcut parte și primarul. Dumitru Boroș a venit în strada Palermo nr. 4, cu secretarul Primăriei, dar și cu purtătorul de cuvânt, care a fotografiat imobilul. Primarul, spune Luiza Tofan, a dat cu pumnii în pereți, a sărit pe podele, adică, în viziunea sa, a verificat starea imobilului, concluzionând  că structura de rezistență este încă destul de bună. A decis atunci ca femeia să primească această casă, cu condiția să renunțe la garsonieră, întrucât legea nu permite să aibă două locuințe închiriate.

Familia Tofan a înțeles și a așteptat ca primarul să se țină de cuvânt, adică să dispună repararea acoperișului casei și efectuarea demersurilor pentru racordarea la rețeaua electrică, dar reprezentanții Primăriei nu au mai dat niciun semn. Nu au luat în calcul că e iarnă și că cei care au primit casa nu pot locui în acele condiții.

Luiza Mihaela Tofan a depus, la recomandarea Mariei Turcu, cerere pentru schimbul de locuință, deoarece stătea ilegal în casa de peste linie și avea nevoie de repartiție pentru a putea locui în condiții legale acolo.

„De teamă să nu-mi facă rău, pentru că locuiam fără forme legale, am plecat din casa în care am investit bani și muncă și m-am întors în garsoniera de pe Alexandru Vlahuță. Conform HCLM Bârlad, pe 29.11.2019, a fost aprobat schimbul de locuință, dar până pe 6 ianuarie nu am primit nici un răspuns. Am sunat-o pe doamna Turcu pentru repartiție și mi-a spus că a venit un director nou la Spațiul Locativ și că ar fi bine să îl întreb pe el. Nu aveam repartiția și am întrebat-o cum să mă mut, când nu am lumină și nu am primit contractul de închiriere? Am rugat-o rugat frumos să-mi lase copiii și sora să stea în garsoniera de pe Alexandru Vlahuță până reușesc să repar cât de cât casa și să pun lumina. Nu a vrut să audă. L-am așteptat pe domnul Codreanu, noul șef, i-am explicat situația, că nu pot să mă mut fără curent, și mi-a spus că e la început de drum și că aplică regulile conform legii. Mi-a spus că o să mă ajute cu relațiile ca să-mi trag curentul. Văzând că nu se mișcă nimic, în disperare, m-am adresat personal domnului primar, care mi-a spus să plec și să nu mai plimb atâta lume după mine, că o să mă ajute cu racordarea la energia electrică. Nu mi-a spus când”., a povestit Luiza Mihaela Tofan.

Mama celor trei copii a reușit să ia repartiția pe 6 ianuarie. A predat garsoniera pe 27 ianuarie, dar nu a primit contractul de închiriere pentru casă. Predarea efectivă s-a făcut, însă, pe 29 ianuarie, după ce o comisie de la Primărie s-a prezentat la blocul din strada Alexandru Vlahuță.

Imobilul oferit cu „generozitate” de Primărie nu are nici schița cadastrală

Pe 30 ianuarie, femeia a mers la Delgaz Grid, iar cei de la contracte i-au spus că nu se poate face branșamentul fără schița imobilului. Așa a aflat că imobilul este vechi din 1911 și a revenit la Primărie pentru a solicita schița casei, dar, surpriză, documentul nu exista. I s-a spus să aștepte vreo patru săptămâni, până când va veni cineva să facă măsurătorile. Nimeni de la Primărie nu s-a gândit unde locuiesc cele șase suflete.

Nu a întrebat-o nimeni cum poate locui pe întuneric, într-o casă cu pereții deteriorați, cu acoperișul distrus, care în urma ultimului cutremur, de 5,2 grade, a avut de suferit.   Crăpăturile s-au accentuat iar o ușă s-a prăbușit, pur și simplu.

Primăria a mutat o familie dintr-o locuință stare bună, cu utilități, într-o casă având condiții de Ev Mediu. Municipalitatea a bifat astfel o nouă realizare, aceea de a „rezolva” problema spațiului locativ a unei familii numeroase de bârlădeni, căreia i-a luat și confortul minim pe care îl avea la garsonieră, în schimbul unor promisiuni neonorate.

Contactat de reporterul Est News, Cristi Codreanu, șeful Biroului Spațiu Locativ, are o altă variantă. Aceea că, de fapt, familia Tofan a dorit să obțină două locuințe, adică și garsoniera și casa, iar imobilul de peste linie ar fi fost identificat chiar de către această familie, lucru negat categoric de Luiza Mihaela Tofan. În schimb, șeful Biroului Spațiu Locativ ne-a asigurat că în cel mai scurt timp va fi întocmită documentația cadastrală a imobilului și, cu bani de la buget, va fi reparat acoperișul casei și se va interveni pentru repararea pereților.

Familia Tofan a fost informată, imediat după plecarea reporterului din Primărie, că zilele următoare, va veni un specialist pentru a realiza măsurătorile necesare întocmirii documentației cadastrale. Rămâne de văzut cine va plăti suma de 2.000 de lei pentru racordarea la rețeaua electrică și dacă municipalitatea se va implica așa cum a promis, pentru a asigura acestei familii aflate în dificultate condiții minime de locuit.

Începutul e „promițător”. Persoana trimisă de Primărie să facă măsurătorile la casa de peste linie s-a prezentat vinerea trecută în strada Palermo nr. 4 , însă doar a asistat la măsurători, de fapt, rugându-i pe soții Tofan să măsoare încăperile cu ruleta.

About admin

%d blogeri au apreciat: