Home » Business » Investiții în infrastructură de peste 25 milioane de lei, care scot din noroaie mai multe localități

Investiții în infrastructură de peste 25 milioane de lei, care scot din noroaie mai multe localități

de Dănuț CIOBANU 

Începând din luna martie 2020, se reiau lucrările de execuție la două proiecte europene extrem de importante pentru infrastructură rutieră din județul Vaslui. Proiectele au o valoare totală de peste 25 milioane lei și vizează modernizarea a două drumuri județene. Cum în zona investițiilor relieful este accidentat, cu riscul alunecărilor de teren, drumurile sunt betonate. Căile rutiere fac legătura între diferite localități: Bulboaca, Zizinca, Deleni, Moreni, Sărățeni, Mălușteni, Mînăstirea, Țuțcani.

Primul proiect european privește reabilitarea și modernizarea drumului judetean DJ 244I: Murgeni (DN 24 A) – Sărățeni – Mălușteni – DC 67, cu o lungime de 4,64 kilometri. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și are o valoare totală de 8.686.545 lei, din care finanțarea neramburasbilă se ridică  la 8.239.368 lei. Pentru acest proiect a fost semnat contractul de finanțare în luna noimebrie 2018, perioada de implementare fiind cuprinsă între 27 noiembrie 2018 – 26 noiembrie 2021. Aplicantul proiectului este Consiliul Județean (CJ) Vaslui, în parteneriat cu orașul Murgeni și comuna Mălușteni.

”Lucrările la acest drum sunt finalizate într-un procent de 90%. În prezent este perioada de suspendare a lucrărilor pe timpul sezonului rece, pentru că nu se pot turna betoane. Din martie se reiau lucrările la rigole, acostamente, se fac marcajele pe drum. În luna august 2020 lucrările vor fi recepționate”, a precizat Valeriu Caragață, adminsitratorul județului Vaslui.

Proiect de 16,5 milioane lei

Al doilea proiect european vizează reabilitarea și modernizarea drumului judetean DJ 245 E: DN 24 (Bulboaca) – Zizinca – Deleni – Moreni – DJ 245 L Costești, cu o lungime de 7,14 kilometri. Proiectul este repartizat pe două tronsoane, din care un tronson de 1,4 kilometri este realizat în proporție de 90%, iar al doilea tronson de 5,74 kilometri este în faza de demarare a lucrărilor.

Valoarea totală a proeictului se ridică  la suma de 16.550.275 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă prin POR 2014-2020 este în valoare de 15.991.882 lei. Aplicatul proiectului este CJ Vaslui în parteneriat cu comuna Deleni, iar perioada de implementare este cuprinsă între 27 noiembrie 2018 – 26 ianuarie 2022. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat de CJ Vaslui în luna noiembrie 2018 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est.

”Pentru a doilea tronson am depus documentația tehnică la avizare la ADR Nord Est, urmând ca în luna martie să dăm avizul de începere a lucrului. Termenul de finalizare pentru al doilea tronson este anul 2022. În cadrul celor două proiecte vor fi reparate și trei poduri, cu finanțare de la bugetul local”, a mai spus Valeriu Caragață.

Drumuri betonate

Lucrările de cele două  drumuri au început în perioada 2015-2016 și au fost finanțate de la bugetul județului. Ulterior, în anul 2018, când a fost identificată aplicația financiară  europeană care se adresa obiectivelor de infrastructură nefinalizate, s-a luat decizia ca investițiile să fie trecute pe finanțare europeană.

Vasluiul este singurul județ din Regiunea Nord Est care a depus proiecte pe Axa 6 din cadrul POR 2014-2020, care se adresează investițiilor de infrastructură neterminate.

”Acesta a fost primul scop al nostru, să degrevăm bugetul local de aceste cheltuieli și să trecem investițiile pe finanțare europeană. Ambele drumuri vor fi făcute din beton. Proiectanții au decis să se toarne beton, deoarece este un relief colinar, un teren argilos, o zonă cu alunecări de teren. De aceea, s-au recomandat drumuri cu suprafața carosabilă din beton specific pentru circulația rutieră”, a explicat Valeriu Caragață.

Proiectele prevăd și construcția de podețe, amenajarea rigolelor, accesul la drumurile laterale și la proprietăți, sisteme de colectare a apelor pluviale etc.

”Acele drumuri erau impracticabile. La finalizarea celor două investiții va crește confortul rutier și siguranța în circulație. În principal, drumurile vor facilita transportul de călători, mărfuri și servicii care deservesc populația locală, se vor reduce considerabil timpii de deplasare. De asemenea, prin cele două proiecte se face legătura tuturor acestor localități cu drumurile naționale și europene din zonă”, a mai spus Valeriu Caragață.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: