Home » Agricultura » Seceta pedologică pune stăpânire pe județul Vaslui

Seceta pedologică pune stăpânire pe județul Vaslui

În ultimele luni, județul Vaslui se confruntă cu o lipsă a precipitațiilor. Potrivit măsurătorilor realizate în câmp de reprezentanții Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Vaslui, în general, la peste 20 de centimetri lipsește apa în sol. Deoarece din luna septembrie 2019 nu s-au mai înregistrat cantități semnificative de precipitații, rezerva de apă din sol este scăzută, ceea ce determină instalarea secetei pedologice.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a spus că dacă în perioada următoare nu se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare sau ploaie, începerea perioadei de vegetație va avea de suferit din cauza stagnării proceselor de creștere și dezvoltare a plantelor.

”Dacă nu vom avea precipitații va fi o problemă. Rezerva de apă din sol care există acum se va epuiza repede. Din această cauză vor fi dificultăți în pregătirea patului germinativ pentru însămânțările de primăvară. Va fi un consum mare de carburant, o uzură mare a utilajelor agricole, iar plantele vor răsări neuniform din cauze lipsei apei. Programul de însămânțări din această primăvară este de 170.000 hectare, din care 103.000 cu porumb, 47.000 hecatre cu floarea soarelui, 2.100 hectare cu ovăz, etc”, a spus Gigel Crudu.

La această dată, culturile semănate în toamna anului trecut sunt într-o stare de vegetație avansată pentru această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate. Densitatea plantelor este optimă, deoarece au avut suficientă umiditate în sol pentru procesele fiziologice de încolțire și răsărire, cât și cele de creștere până la intrarea în perioada de repaus vegetativ. Din aceleași motive, s-a constatat că starea fitosanitară a culturilor de grâu și orz este necorespunzătoare, acestea fiind afectate de boli și dăunători.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*