Home » Social » Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui va avea în următorii ani cei mai puțini salariați din Moldova. În anul 2023, estimările oficiale arată că în câmpul muncii din județul Vaslui vor  activa doar 55.800 angajați. Spre comparație, în Bacău vor fi 117.900 salariați, iar în Iași un numărde 186.500 salariați. Patronatul se plânge că salariile mari de la stat îi determină pe angajații din privat să migreze spre sistemul bugetar. La rândul lor, sindicatele avertizează firmele să majoreze lefurile, în caz contrar exodul forței de muncă din județ va continua.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Vasluiul va fi printre județele cu cei mai puțini salariați din România. Pentru sfârșitul anului curent, estimările oficiale indică un număr total de 54.200 de salariați. În anul 2023, numărul salariaților va crește la 55.800 de persoane. Practic, evoluția numărului mediu de salariați față de anul anterior este următorul: anul 2021 – 0,9%, anul 2022 – 1%, anul 2023 – 1%.

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord – Est, situația numărului de salariați în anul 2023 este următoarea: Bacău – 117.900 salariați, Botoșani – 57.300 salariați, Iași – 186.500 salariați, Neamț – 96.000 salariați, Suceava – 112.700 salariați.

Cu cel mai mic număr de salariați din zona Moldovei, Vasluiul este în grupul județelor din România cu cel mai mic număr de salariați. Din grupul județelor codașe mai fac parte Tulcea – 49.300 salariați, Giurgiu – 37.600 salariați, Călărași – 45.000 salariați, Mehedinți – 46.200 salariați, Caraș-Severin – 54.400 salariați.

Bugetari mulți, salarii bune   

Marea majoritate a salariaților din județul Vaslui provin din sistemul bugetar. În cursul anului trecut, dintr-un total de aproximativ 54.000 salariați, circa 38.000 lucrau în sistemul bugetar. Singurele activități din sectorul de producție mai sunt câteva firme din industrie, agricultură, confecții și comerț.

Cum era de așteptat, creșterea constantă a numărului de bugetari din ultimii ani pune în dificultate sectorul economic local. Tot mai mulți specialiști din mediul privat sunt atrași de salariile mari oferite la stat, în timp ce firmele au probleme serioase cu menținerea forței de muncă.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că migrația către sectorul de stat este firească, în condițiile în care nivelul de salarizare este net superior față de mediu economic.

”În momentul când apar noi oferte de locuri de muncă la stat, angajați de la privat pleacă. Este o judecată simplă. Statul face o concurență total neloială agenților economici. Atunci când concurența este reprezentată de stat, nu este normal ceea ce se întâmplă. Între cele două sectoare ar trebui să fie colaborare, să existe o strategie unitară de dezvoltare, nu o concurență neloială”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Exodul forței de muncă va continua 

Sindicatele din județul Vaslui îndeamnă patronatul local să majoreze salariile angajaților, pentru a fideliza forța de muncă. În caz contrar, emigrația forței de muncă va continua și cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi antreprenorii.

”Patronatul dă dovadă  de zgârcenie și nu și-a fidelizat angajații. Din această cauză, o mare parte a forței de muncă locale a plecat în bejenie. Se pleacă masiv din România pentru că afară românii sunt mai bine plătiți. Dacă vrei să menții un angajat în firmă plătește-l bine și fă o echipă cu el, în caz contrar vom avea un exod continuu de oameni”, a spus Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSRL „Frăția” Vaslui.

Sindicatele sunt de părere că actualul salariu net de 1.500 lei este total insuficient pentru acoperirea cheltuielilor zilnice.

”Eu cred că ar trebui un salariu minim pe economie net de 2.000 lei, pentru a putea face față la actualele prețuri. E greu să  trăiești din 1.500 de lei pe lună. Piața românească reacționează imediat când apare o marire de venituri și se scupesc toate: mâncare, carburant, medicamente, servicii etc. Cum avem convulsii politice crește cursul leului în raport cu euro și toți cetățenii au de pierdut. Cât timp angajatul nu va avea o putere de cumpărare reală va prefera să  emigreze”, a mai spus Gheorghe Croitoru.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: