Home » Agricultura » Crescătorii de animale din zeci de localități vasluiene riscă să pierdă subvențiile pe pășuni

Crescătorii de animale din zeci de localități vasluiene riscă să pierdă subvențiile pe pășuni

Un număr foarte mare de primării din județul Vaslui nu au socilitat până în prezent întocmirea amenajamentelor pastorale. Documentațiile sunt  realizate de specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

Până la începutul lunii februarie 2020, la DAJ Vaslui au fost finalizate 40 de amenajamente pastorale aferente suprefeței de 33.433 hectare de pajiști. De asemenea, sunt în curs de elaborare 11 proiecte de amenajamente pentru o suprafață de 6.085 hectare. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că 35 de unități administrativ teritoriale nu au solicitat întocmirea amenajalentelor pastorale, pe motiv că lipsesc documentațiile cadastrale.

Potrivit ultimelor modificări legislative, termenul de realizare a amenajamentelor pastorale a fost prelungit cu un an. Astfel, începând cu anul 2021, crescătorii de animale din UAT-urile care nu au amenajamente pastorale riscă să piardă subvențiile de la APIA din cauza lipsei acestor documente.

”Cu anul 2021 nu se mai încasează subvenții dacă nu sunt amenajamente. UAT-urile au obligația să dețină acest document, atunci când concesionează sau închiriază pășunile pe care le gestionează. Acest termen de 1 ianuarie 2021 nu va mai fi prorogat, iar cei care primesc subvenții le vor pierde dacă nu sunt finalizate amenajamentele. Acest lucru înseamnă pierderi financiare, cu consecințe asupra pajiștilor care trebuie întreținute”, a spus Gigel Crudu.

Amenajamentele se întocmesc de către DAJ Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Vaslui și primării. Proiectele se realizează conform OG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, urmărindu-se îmbunătățirea producției calitative și cantitative de furaje.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: