Home » Administratie » Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Zeci de rromi din județ Vaslui au marcat, în sala de ședințe a poligonului Delea, cei 164 de ani de la dezrobirea țiganilor de sub asuprirea boierilor și a moșierilor. Pe lângă lecția de istorie prezentată de inspectorul Nicolae Ionescu, reprezentanții autorităților publice locale și județene au venit cu argumente de ce trebuie ca minoritatea rromă să fie respectată și ascultată, fără a se mai încerca marginalizarea acesteia, așa cum s-a întâmplat inclusiv în perioada comunistă.

Cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor a fost marcată în premieră și în comunitatea noastră. Cu sprijinul Consiliului Județean (CJ), principalele organizații de rromi din Vaslui și Bârlad au reunit, în sala de ședințe a poligonului Paiu, zeci etnici din majoritatea zonelor județului. După cuvântul de deschidere adresat invitaților, reprezentanții autorităților publice locale și județene și-au manifestat solidaritatea față de etinia rromă, încă ponegrită la nivel național.

Am ținut foarte mult să facem această acțiune. Nu este vorba doar de o formalitate, o descriere istorică a ceea ce a însemnat dezrobirea rromilor. Noi nu trebuie să ne întâlnim doar pentru a rememora, ci a întări legământul pentru a lupta în ceea ce privește drepturile acestei minorități. Actul prin care a fost abolită dezrobirea are valoare doar simbolică. Azi, la atâția ani, în societate încă mai există o notă de disprețuire pentru cei care se află în inferioritate. Bătălia nu se termină niciodată. Țiganii sunt oameni ca toți oamenii”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

La rândul său, primarul Vasile Pavăl le-a transmis etnicilor rromi că, întotdeauna, problemelor lor vor fi în atenția municipalității: ”Reprezint o comunitate unde trăiesc și locuiesc diferite etnii, inclusiv cea a rromilor. Noi i-am respectat și sprijinit pentru că sunt oameni de bună credință, care conviețuiesc pașnic. Niciodată nu am trecut nepăsător pe lângă problemele etnicilor rromi. Vor avea întotdeauna deschiderea mea și a Consiliului Local”.

După încheierea alocuțiunilor, etnicii rromi au socializat între ei. (Ionuț PREDA)

About Radu Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*