Home » Social » Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut în cea de-a doua fază. După ce în ultimul deceniu au plecat la lucru în țările europene cu preponderență tinerii, în prezent au început să părăsească județul și persoane cu vârsta între 50 – 55 de ani.

Costel Pintilie, liderul Sindicatului ”Cartel ALFA” Vaslui, a spus că toate aceste persoane plecă în străinătate din cauză că nu mai au alternative pe piața muncii locale.

”Au început să plece din județ tot mai multe persoane care au vârsta peste 50 de ani. Se reîntregesc familiile în străinătate. Merg acolo să aibă grijă de nepoți sau să lucreze. În viitorul apropiat, Vasluiul va deveni un județ agrar. În sectorul productiv industrial salariile sunt foarte mici, în valoare de 1.500 de lei. Cei care lucrează nu au unde să se ducă și, de aceea, se mulțumesc cu acești bani”, a spus Costel Pintilie.

La rândul lui, Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSRL „Frăția” Vaslui, îndeamnă patronatul local să majoreze salariile angajaților, pentru a fideliza forța de muncă. În caz contrar, emigrația forței de muncă va continua și cei care vor avea cel mai mult de pierdut vor fi antreprenorii.

”Eu cred că ar trebui un salariu minim pe economie net de 2.000 lei, pentru a putea face față la actualele prețuri. E greu să  trăiești din 1.500 de lei pe lună. Piața românească reacționează imediat când apare o marire de venituri și se scupesc toate: mâncare, carburant, medicamente, servicii etc. Cum avem convulsii politice crește cursul leului în raport cu euro și toți cetățenii au de pierdut. Cât timp angajatul nu va avea o putere de cumpărare reală va prefera să  emigreze”, a spus Gheorghe Croitoru.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: