Home » Administratie » Proiectele europene schimbă Vasluiul. Investiții de milioane de euro în educație, mediu și infrastructură

Proiectele europene schimbă Vasluiul. Investiții de milioane de euro în educație, mediu și infrastructură

de Dănuț CIOBANU 

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, și-a prezentat raportul de activitatea pe anul 2019, în ultima ședință a Consiliului Local. Pe lângă o serie de activități cum ar fi evidența populației, asistența socială, servicii publice și utilități, cultură și excelență în educație, una din prioritățile municipalității a reprezentat atragerea fondurilor externe. Cele mai imporatante proiecte au fost depuse pe Axa 4 din cadrul POR 2014 -2020, prin care municipiul Vaslui beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 27 milioane de euro.

În cursul anului 2019, s-au aflat în evaluare 8 proiecte depuse de Primăria Vaslui în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Dintre acestea, în cursul anului 2019 au fost semnate 3 contracte de finanțare. Este vorba despre ”Îmbunătățirea regenerării fizice și socio – economice a comunității din zona marginalizată – Case Sociale str. Octav Băncilă”, proiect cu o valoare totală de 3.880.561,46 lei; ”Extinderea infrastructurii pentru educație antepreșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei creșe noi în municipiul Vaslui”, proiect cu o valoare totală de 5.985.563,64 lei; ”Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul Vaslui (str. Ștefan cel Mare)”, proiect cu o valoare totală de 5.018.693,36 lei.

Restul de 5 proiecte se aflau la finalul anului precedent în diferite stadii de evaluare. ”Proiect de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători” a fost evaluat în cursul anului 2019, pentru acest proiect fiind semnat contractul de finanțare la începutul anului 2020 și având o valoare totală de 108.878.193,57 lei.

De asemenea, proiectul ”Reabilitarea si modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui – Liceul Ion Mincu” a fost evaluat în cursul anului 2019, pentru acest proiect fiind semnat contractul de finanțare la începutul anului 2020 și având o valoare totală de 2.426.579,19 lei. O altă investiție ”Proiect realizare depou pentru transportul public” a fost evaluată în cursul anului 2019, acest proiect fiind în prezent în etapa de precontractare și având o valoare totală de 21.163.086,73 lei.

Și proiectul ”Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zona verde si de agrement” a fost evaluat în cursul anului 2019, acest proiect fiind în prezent în etapa de precontractare și având o valoare totală de 14.271.546,31 lei . Nu în ultimul rând, ”Eficientizarea și extinderea sistemului de iluminat public în municipiul Vaslui”, pentru acest proiect urmează etapa de evaluare tehnică și financiară și are o valoare totală de 21.322.689,08 lei.

Alte proiecte pe fonduri externe

În cursul anului 2019 Serviciul Management Proiecte a fost implicat în implementarea  următoarelor proiecte cu finanțare externă: ”Sistem de management al Performanței şi Calității în cadrul Primăriei Municipiului Vaslui, SMC-BSC”, ce are ca obiectiv general implementarea unui Sistem de Management al Calităţii; ”Urban agriculture for changingcities: governancemodels for betterinstitutionalcapacitiesand social inclusion”, scopul fiind acela de promovare a agriculturii participative la nivel urban și peri-urban ca metodă de a îmbunătăți capacitățile instituțiilor publice de abordare a excluziunii social-economice a grupurilor vulnerabile sau marginalizate; ”Sustainable school meals for green and healthy local food systems”, proiect ce are ca principal scop transferul de bune practici în domeniul dezvoltării urbane, într-un mod integrat și sustenabil; ”Sistem informatic integrat de e-administrație pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii electronice si simplificare administrativă”, proiect ce are ca obiectiv general implementarea unor sisteme informatice pentru managementul integrat al fluxurilor de activități si dezvoltarea și creșterea gradului de sofisticare a serviciilor online furnizate către cetățeni, inclusiv prin digitalizarea arhivei la nivelul Primăriei Vaslui.

”Atragerea fondurilor europene a fost și continuă să reprezinte un obiectiv important la municipalității vasluiene. Pentru aceasta, Serviciul Management Proiecte a identificat noi surse de finanțare în concordanță cu măsurile propuse prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023.  Astfel, serviciul a pregătit și depus noi proiecte în vederea obținerii finanțării, a urmărit proiectele deja depuse pe tot parcursul evaluării până la semnarea contractelor de finanțare. Echipa a mai asigurat managementul de proiect pentru proiectele aflate în implementare și a urmărit în timp durabilitatea proiectelor finalizate și aflate în perioada post-implementare”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

One comment

  1. eusebiu toth

    Nu trebuie luat de exemplu ca este P S D. Luati exemplu de la Barlad , domnul primar Boros, specialist in borduri si copaci.

%d blogeri au apreciat: