Home » Agricultura » Spaima de COVID-19 a funcționarilor din primării întârzie depunerea cererilor la APIA Vaslui

Spaima de COVID-19 a funcționarilor din primării întârzie depunerea cererilor la APIA Vaslui

Depunerea online la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a cererilor unice de plată pentru anul 2020 nu se derulează așa cum se așteptau autoritățile. Până la data de 30 aprilie 2020, au fost depuse un număr total de 9.689 cereri. Dacă ne raportăm la anul 2019 când s-au înregistrat 19.527 cereri, rezultă câ în acest an a fost depus un procent de 49,62% din cereri. Cererile centralizate sunt aferente unei suprafețe de 79.799 hectare, ceea ce reprezintă 32,46% din suprafața de 245.805 hectare, pentru care sunt așteptate cereri unice de plată.

Ritmul greoie de depunere a cererilor în sistemul online are drept cauză faptul că pe fondul pandemiei de COVID-19, multe primării nu au eliberat fermierilor adeverințele necesare pentru depunerea cererilor. Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, a precizat că, în anul 2020, campania de depunere a cererilor unice de plată s-a prelungit până în data de 15 iunie.

”Rugăm fermierii să se prezinte la sediile primăriilor de care aparțin pentru eliberarea adeverințelor de la Registrul Agricol și transmiterea acestora online către APIA. Toți fermierii din județul Vaslui să răspundă la telefon atunic când sunt sunați de consilierii noștri, pentru a declara culturile din anul acesta”, a precizat Răzvan Arteni.

Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători  de animale.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: