Home » Administratie » Deși a plouat mult, râurile nu au ieșit din matcă

Deși a plouat mult, râurile nu au ieșit din matcă

În județul Vaslui s-au înregistrat cantități însemnate de precipitații. Cumulat în ultimele 24 de ore, la postul pluviometric Negrești, s-au consemnat 74.2 l/mp.

”Pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Prut-Bârlad la stațiile hidrometrice nu s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor de apărare cu excepția stației Vinețești de pe râului Crasna, amonte de acumularea Mânjești în județul Vaslui. Pe acest curs de apă s-a produs pentru o scurtă perioadă de timp depășiri ale cotei de atenție (+ 10 cm) fără revărsarea din albia minoră”, informează Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

La toate lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor nu s-au înregistrat depășiri ale mărimilor de apărare, creșterile de niveluri fiind nesemnificative.

Situațiile de urgență produse și transmise prin raportele operative de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au constat în afectarea unor obiective cauzate de transportul aluvionar din scurgeri de pe versanți, nu din revărsare a cursurilor de apă.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă, în cazul în care situația meteo se va intensifica.

Totodată, personalul administrației prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.

Revenim cu recomandarea ca autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. (Cristian DIMA)

 

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: