Home » Agricultura » Seceta a uscat pășunile. Fermierii se gândesc să își sacrifice animalele în abatoare

Seceta a uscat pășunile. Fermierii se gândesc să își sacrifice animalele în abatoare

Crescătorii de animale din județul Vaslui reușesc cu mare greutate să își hrănească animalele. Seceta prelungită a uscat pășunile, iar fermierii sunt nevoieți să apeleze la furajele uscate care au fost depozitate pentru anotimpul rece. Dan Mușetoiu, inginer în zona Negrești, a spus că, dacă în următoarele zile nu vor cădea prezipitații pentru ca pajiștile să înverzească, fermierii vor fi nevoie să își sacrifice animalele.

”Ne descurcăm greu cu animalele. Este o perioadă ciritică pentru noi. Nu a mai plouat de aproximativ cinci luni, de atunci nu am mai avut un strop de ploaie. Până la urmă animalele vor muri de foame, vom fi nevoiți să le ducem la abator pentru că nu avem ce face. Noi creștem la fermă 250 de oi și 200 de capre și le dăm hrana urscată rămasă din iarnă, pentru că pe pășuni nu au ce mânca. Toți crescătorii din județ se confruntă cu aceeași situație. Din 2007 nu ne-am mai întâlnit cu așa secetă, dar în acest an ne descurcăm mai greu decât atunci”, a spus Dan Mușetoiu.

Potrivit datelor Oficiului Județean pentru Zootehnie (OJZ) Vaslui, în ultimii ani, cea mai mare scădere a numărului de animale s-a înregistrat pe fondul îmbătrânirii populației de la sate. În schimb, în aceiași perioadă, se constată o creștere a numărului de microferme cu efective între 10 și 30 de capete, unele având și peste 100 de animale. În ceea ce privește taurinele de carne, la începutul acestui an în județul Vaslui erau 16 exploatații, cu un efectiv de aproape 500 de animale. Pentru vaca de lapte, în județ sunt 29 de exploatații cu aproape 2.000 de animale.

”În marea lor majoritate, fermele s-au axat pe rase specializate în producțiile de lapte sau carne și sunt membri în una din cele cinci asociații de profil. Față de gospodariile individuale care produc mai mult pentru consumul familial și doar o mică parte este destinată vânzării, microfermele cu peste 20 de capete deja aduc profituri”, a spus Cătălin Chelmu, directorul OJZ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: