Home » Agricultura » ANIF Vaslui inaugurează încă două stații de pomare și 8,6 kilometri de canale de irigații

ANIF Vaslui inaugurează încă două stații de pomare și 8,6 kilometri de canale de irigații

Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița-Falciu continuă în forță. Pentru a veni în sprijinul fermierilor de pe Valea Prutului, în perioada imediat următoare Administrația Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui va pune în funcțiune încă două stații de pompare și circa 8,6 kilometri canale de irigații reabilitate. Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a precizat că, în prezent, respectivele investiții sunt realizate într-un procent de circa 70%.

”Aceste facilități se adaugă stației de pompare SPR 3 Bumbăta, care a fost pusă în funcțiune în cursul săptămânii trecute. Această staţie asigură prelevarea din râul Prut a unui debit de circa  18.000 mc/h pentru irigarea unei suprafeţe de 5.103 hectare”, a spus Sandu Damian.

Amenajarea de irigații Albița – Fălciu se va moderniza în două etape. În prima etapă se va reabilita infrastructura principală de irigații ce deservește 10.075 hectare, această suprafață regăsindu-se la organizațiile utilizatorilor de apă care și-au modernizat infrastructura secundară de irigații prin fonduri europene.

Astfel, se vor reabilita patru stații de pompare, 39,521 kilometri canale de alimentare și de distribuție, 15 construcții hidrotehnice, din care 12 podețe și 3 stăvilare.

În a doua etapă de la amenajarea Albița-Fălciu se va reabilita infrastructura principală de irigații de pe o suprafață de 4.677 hectare, vor fi reparate 17,3 kilometri canale de irigații și va fi instalată o stație de repompare.

ANIF Vaslui are în administrare o suprafață amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare de 267.179 hectare din care: 29.926 hectare, amenajată cu lucrări de irigații, 41.653 hectare lucrări de desecare și 195.600 hectare amenajate cu lucrări de combaterea eroziunii solului. De asemenea, ANIF Vaslui administrează o suprafața amenajată pentru irigații de 29.926 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*