Home » Agricultura » Dezastru în agricultură. Seceta a pâjolit 57.936 hectare cu grâu, orz, rapiță și orzoiacă

Dezastru în agricultură. Seceta a pâjolit 57.936 hectare cu grâu, orz, rapiță și orzoiacă

de Dănuț CIOBANU 

Seceta prelungită din ultimele luni a afectat puternic fermierii din județul Vaslui. Din datele centralizate până la această dată de la 61 de UAT-uri, nu mai puțin de 57.936 hectare cu culturi agricole au fost calamitate de secetă. În perioada următoare, specialiștii din cadrul Direcției Agricole Vaslui vor verifica fiecare parcelă de teren, pentru a constata gradul de afectare al culturilor. Seceta a afectat peste jumătate din suprafața semănată cu grâu, rapiță și orz.

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a centralizat raporturile operative de la 61 de UAT-uri privind situația suprafețelor agricole afectate de secetă. Lista cu datele din teritoriu privind suprafețele calamitate de secetă este următoarea: 42.926 hectare de grâu, care reprezintă un procent de 64% din suprafața aflată în cultură; 3.694 hectare cu orz, preprezentând 64% din suprafața totală aflată în cultură; 11.161 hectare de rapiță, reprezentând 73% din totalul suprafețelor semănate cu această cultură; 75 hectare de orzoiacă și 80 de hectare de triticale.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că în perioada imediat următoare echipele de specialiști vor merge la fața locului, pentru a verifica culturile agricole în vederea stabilirii gradului de afectare.

”Ne vom deplasa în teren și vom lua cultură cu cultură și fermier cu fermier, pentru a stabili gradul de afectare. Această operațiune trebuie finalizată până în data de 15 iunie 2020. Pentru această acțiune avem pregătite 13 echipe. Noi am primit până acum datele din 61 de UAT-uri și urmează ca și restul de 25 de UAT-uri să trimită situațiile privind culturile agricule afectate de secetă”, a precizat Gigel Crudu.

UAT-urile transmit datele la DAJ Vaslui

Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor afectate de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor. Ulterior ordinului comun al celor două ministere, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 164 din 24 aprilie 2020, prin care s-a stabilit înființarea comisiilor locale cu un număr de trei membri: din parea autorităților locale, APIA și DAJ Vaslui. Astfel, fermierii care au probleme cu culturile agricole înștiințează primăriile, iar la rândul lor UAT-urile întocmesc un raport operativ pe care îl trasmis la DAJ Vaslui, pentru efectuarea controalele și a evaluărilor necesare.

”Pentru început vom demara verificările în UAT-urile unde fermierii au decis să întoarcă culturile agricole distruse de secetă. Aceste suprafețe au un grad mare de afectare, iar fermierii întorc culturile și seamănă din nou porumb, floarea soarelor sau alte culturi”, a mai spus Gigel Crudu.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: