Home » Administratie » Fermierii din Todirești au reușit să își depună cererile pentru anul 2020 la APIA

Fermierii din Todirești au reușit să își depună cererile pentru anul 2020 la APIA

Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a spus că a luat legătura cu fermierii care au depus cereri pentru subvenții și în anul trecut, astfel încât operațiunea să decurgă într-un ritm normal.

”În contextul pandemiei de coronavirus, am avut o întâlnire cu comitetul pentru situații de rugență și am luat legătura cu cei care în anul trecut au depus cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Am comunicat cu ei telefonic și prin alte mijloace tehnice de comunicare la distanță. Am avut o bună colaborare și cu cetrul regional APIA Negrești. Astfel, am reușit ca peste 95% din cereri să fie depuse la APIA. Am colaborat la distanță și a durat ceva timp, însă cu efortul colegilor am reușit acest lucru. Tot în această perioadă, aproximativ 95% din cererile depuse de fermierii din Todirești pentru suprafețele calamitate de secetă au fost transmise la Vaslui”, a spus Petrică Simiuc.

Până la data de 30 aprilie 2020, au fost depuse la APIA Vaslui un număr total de 9.689 cereri. Dacă ne raportăm la anul 2019 când la nivelul județului s-au înregistrat 19.527 cereri, rezultă câ în acest an a fost depus un procent de 49,62% din cereri. Cererile centralizate sunt aferente unei suprafețe de 79.799 hectare, ceea ce reprezintă 32,46% din suprafața de 245.805 hectare, pentru care sunt așteptate cereri unice de plată.

Ritmul greoie de depunere a cererilor în sistemul online are drept cauză faptul că pe fondul pandemiei de COVID-19, multe primării nu au eliberat fermierilor adeverințele necesare pentru depunerea cererilor.

În anul 2020, campania de depunere a cererilor unice de plată s-a prelungit până în data de 15 iunie. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători  de animale.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*