Home » Invatamant » Peste 7.000 de elevi nu au dispozitive de conectare la internet. ISJ Vaslui propune soluții.

Peste 7.000 de elevi nu au dispozitive de conectare la internet. ISJ Vaslui propune soluții.

Nu mai puțin de 7.060 de elevi, din județul Vaslui, nu au acces la nici un fel de dispozitiv de conectare la internet. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui depune eforturi susținute, în această perioadă de încercări și transformări, în vederea identificării soluțiilor alternative care să vină în ajutorul comunității educative vasluiene.

”Dorim ca produsul muncii noastre din aceste zile să se constituie atât în suport pentru profesori, în vederea eficientizării predării online, cât și în sprijinul elevilor – pe de o parte, oferindu-le soluția unificată pentru lecții online – Campusul Virtual și atât de necesarele sinteze ale materiei din semestrul al doilea – prin TeleȘcoala Vasluiană”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general, al ISJ Vaslui.

Prin măsurile proiectate, ISJ Vaslui acordă o atenție specială celor 7060 de elevi care nu au acces la nici un fel de dispozitiv de conectare la internet și celor 370 de elevi ai claselor terminale – a VIII-a și a XII-a, beneficiari ai burselor sociale.

”Am răspuns la Apelul extraordinar al Central Europe Initiative depunând – la termenul de 9 aprilie 2020 – un proiect prin intermediul căruia ar urma să putem oferi fiecăruia din cei 370 de elevi menționați o tabletă și conexiunea internet aferentă. Dacă va fi aprobat, proiectul „ Campusul Virtual pentru învățarea democratică, pregătirea examenelor și facilități de conectivitate pentru categoriile dezavantajate de elevi din județul Vaslui, în contextul crizei COVID”, va permite o extindere rapidă a preocupărilor și activităților legate de dezvoltarea Campusului Virtual incluzând ca beneficiari și pe partenerii tradiționali din Republica Moldova ai Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Direcțiile de Educație din raioanele Anenii Noi și Cahul”, a precizat șefa ISJ Vaslui.

Ea a mai spus că făcut apel, în mod deschis, pe toate canalele, la tot suportul pe care Consiliile locale, Primarii unităților administrativ-teritoriale, organizațiile non-guvernamentale, din județul Vaslui l-ar putea acorda elevilor cu probleme.

Același mesaj a fost transmis și Episcopiei Hușilor

ISJ Vaslui a primit un răspuns prompt din partea Episcopului de Huși.

” Preasfințitul Ignatie, care ne-a asigurat de întregul sprijin al Domniei-sale personal și al tuturor parohiilor din componență. Așteptăm în continuare donațiile venite din partea tuturor colaboratorilor și partenerilor noștri, pentru a putea sprijini activitatea școlară online a tuturor elevilor pe care dorim să-i ajutăm. Întregii comunități didactice din județul Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui le-a dedicat, din data de 16 martie 2020, Campusul Virtual http://nelpae.ro/elearning soluție modernă, originală și eficientă de e-learning, realizată prin coordonarea și sute de ore petrecute în activități informatice solicitante ale administratorului Campusului și ale echipelor de lucru pe discipline, coordonate de inspectorii școlari pentru fiecare disciplină sau domeniu. Campusul Virtual este, în acest moment, ilustrarea conceptului de muncă în echipă care răspunde la nevoile stringente ale societății, realizată cu mult simț de răspundere, cu foarte multă coordonare și cu deosebită rigoare,” a mai spus inspectorul general.

La această oră, Campusul Virtual al ISJ Vaslui înseamnă 37 de spații de curs, acoperind toate disciplinele sau domeniile, de la învățământul preprimar la cel liceal, postliceal și, cel mai nou, la domeniile de activitate ale Palatelor și Cluburilor Elevilor care activează pe raza județului.

35.300 de utilizatori înregistrați în Campusul Virtual

Campusul Virtual este și deținătorul altui record, în afara celui legat de viteza și eficiența cu care a fost realizat.

”Avem nici mai mult, nici mai puțin decât 35.300 de utilizatori înregistrați, din care 15% sunt profesori. La orice oră, există între 50 și 200 de conexiuni simultane. Colectivele de autori de profesori – lectori de curs, autori de resurse se măresc în fiecare săptămână, iar formarea acestora se face din mers, prin intermediul Webinarelor, a lecțiilor online și a Tutorialelor plasate în Campus. De asemenea, pentru o comunicare cât mai amplă, am inaugurat un nou spațiu de comunicare dedicat exclusiv Campusului, pe cea mai mare rețea socială mondială https://www.facebook.com/groups/isjvaslui/ ”, a precizat Gabriela Plăcintă.

TeleȘcoala Vasluiană

O altă inițiativă deosebit de apreciată, pe care ISJ Vaslui a reușit să o concretizeze grație unui Apel public către cadrele didactice vasluiene, este TeleȘcoala Vasluiană. Acest demers s-a concretizat în rubrica permanentă din Campusul Virtual și într-un număr de 60 de lecții filmate și transmise pentru a intra în domeniul public de profesori inimoși de informatică, discipline din domeniul Economic, latină, fizică, biologie, franceză, spaniolă, învățământ preșcolar, sport, învățământ primar, engleză, chimie, rusă, română. Din aceste lecții, 40 au fost deja remasterizate și încărcate pe Youtube, difuzate în rubrica specială din Campus, integrate în lecțiile online, considerate un exemplu de bună practică la nivel național. #telescoalavasluiana s-a impus, într-un timp foarte scurt, datorită activității rodnice, responsabile, creative și dezinteresate a unora din cei mai buni dascăli din județul Vaslui.

În centrul preocupărilor ISJ Vaslui continuă să se afle și elevii aflați în pragul examenelor naționale, pentru care instituția mobilizează, zilele acestea, întreaga rețea a unităților școlare, în vederea unei bune desfășurări a perioadei de revenire la școală, de pregătire și de susținere a evaluărilor de final de ciclu școlar, în condiții de siguranță și de igienă.

”În preajma Zilei de 9 Mai, sărbătoare cu triplă semnificație pentru noi, românii, vă adresăm un mesaj de încurajare și de încredere, sentimente pe care, prin munca noastră în slujba dumneavoastră, dragi elevi și stimați părinți, le vom transforma în certitudini marcate de solidaritate, responsabilitate și altruism” , a mai spus inspectorul general.  (Cristian DIMA)

About Cristian Dima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: