Home » Agricultura » Prime de asigurare pentru fermieri

Prime de asigurare pentru fermieri

Pentru a beneficia de prime de asigurare, fermierii se pot înscrie la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în perioada 11 mai – 30 noiembrie 2020, la sesiunea submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

AFIR precizează că se începe cu sectorul vegetal, urmând ca perioada de primire a cererilor de finanțare, aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic, să fie comunicată ulterior.

O noutate este faptul că se va organiza o sesiune anuală de primire a cererilor de finanțare, față de sesiunea precedentă, când existau sesiuni diferite pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Spre deosebire de anii precedenți, ghidul solicitantului, din acest an, are o serie de modificări.

O primă modificare o reprezintă intensitatea unică a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării), față de sesiunea anterioară când intensitatea era calculată în funcție de dimensiunea exploatației asigurate.

Totodată a fost eliminată obligativitatea de a prezenta extrasul din Registrul Agricol  și acceptarea documentelor aferente plăților prin POS pentru justificarea plății a cel puțin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare.

O altă modificare constă în simplificarea Cererii de finanțare, în sensul eliminării obligativității de a completa suprafețele asigurate pentru fiecare parcelă, precum și a calculului privind dimensiunea economică a exploatației.

Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanțare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finanțare se numără și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Prin intermediul submăsurii 17.1 sunt eligibile pentru decontarea asigurărilor și riscurile asociate bolilor animalelor care figurează în Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională.

Atenție, producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscute în mod oficial de către autoritățile competente din România.

Pentru a beneficia de prime de asigurare, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile eligibile prevăzute de Ghidul solicitantului și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. (Cristian DIMA)

 

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: