Home » Local » Soarta punctului de transfuzii Vaslui va fi decisă după încetarea stării de urgență

Soarta punctului de transfuzii Vaslui va fi decisă după încetarea stării de urgență

Pandemia de coronavirus a întârziat punerea în funcțiune a punctului de transfuzii din municipiul Vaslui. Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, a precizat că după ieșirea din starea de urgență, vor fi luate decizii în ceea ce privește noul punct de transfuzii.

”După starea de urgență vom vedea ce facem cu punctul de transfuzii”, a precizat Ana Rinder.

La începutul anului 2020, autoritățile județene au aunțat că punctul de transfuzii Vaslui va fi funcțional începând din luna aprilie 2020. Majoritatea echipamentelor medicale pentru dotarea punctului au ajuns la Vaslui, însă declanșarea pandemiei de COVID-19 a dat peste cap toate planurile.

Suma de 200.000 lei pentru achiziționarea echipamentelor medicale a fost alocată de la bugetul consolidat al statului în luna mai 2019. Punctul de transfuzii va avea un hol, o sală de așteptare și două camere pentru transfurziile de sânge. Punctul va fi dotat cu două paturi speciale, va fi achiziționată o cameră frigorifică și alte echipemente necesare. La centru vor lucra asistente medicale din cadrul SJU Vaslui sub coordonarea specialiștilor de la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine de la Bârlad.

Potrivit legislației în vigoare, donatorii de sânge primesc, la cerere, pentru fiecare donare șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării. De asemenea, donatorii mai beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

COVID-19 a blocat întreprinzătorii vasluieni. Înmatriculările de firme au scăzut cu 52%

de Dănuț CIOBANU  Pandemia de coronavirus a omorât spiritul ...

Ghinionul comunei Bogdănești: drumurile comunale asfaltate, drumul județean un calvar

În comuna Bogdănești sunt în derulare mai multe investiții ...

#ASCO20. Terapia de întreținere cu olaparib crește supraviețuirea în cancerul ovarian recidivat BRCA-pozitiv cu peste 1 an

Olaparib este eficient în creșterea supraviețuirii globale în cancerul ...