Home » Administratie » Inspecția muncii a dat amenzi de peste 500.000 de lei

Inspecția muncii a dat amenzi de peste 500.000 de lei

În timpul stării de urgență, inspectorii de muncă au acordat o deosebită atenție reclamațiilor de la salariați și de la unele instituții colaboratoare. 

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în aprilie, au fost efectuate  29 de controale la 29 de angajatori reclamați că utilizează muncă nedeclarată.  Au fost identificați 14 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Dintre aceștia trei foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă, nouă angajatori foloseau salariați care erau în șomaj tehnic, iar doi angajatori foloseau salariații cu timp parțial de lucru în afara timpului de muncă.

28 de muncitori lucrau ”la negru” 

Au fost identificate 28 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Trei persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, două persoane nu aveau transmise contractele individuale de muncă în aplicația informatică REVISAL, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității,  21 persoane aveau contractele individuale de muncă suspendate conform art. 52, alin. 1, lit.c din Codul Muncii, însă au fost identificați la lucru, iar două persoane lucrau în afara timpului de muncă repartizat prin contractul individual de muncă cu timp parțial.

”Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, fără contracte individuale de muncă, pentru cei care nu le-au fost transmise contractele în REVISAL și pentru cei care aveau contractele suspendate, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană,  respectiv 10.000 lei pentru cei care lucrau în afara timpului de muncă repartizat prin contractul individual de muncă cu timp parțial. Valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna aprilie fiind de 520.000 lei”, a declarat Chirvase Gheorghe, inspector șef al ITM  Vaslui

În urma controalelor efectuate au fost trasate în total 37 de măsuri pentru remedierea deficientelor constatate. Menționăm că pe timpul stării de urgență ITM Vaslui nu a aplicat alte sancțiuni contravenționale în afara situațiilor în care au fost identificate cazuri de muncă nedeclarată. (Cristian DIMA)

About Cristian Dima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*