Home » Administratie » Inspecția Muncii Vaslui, recomandări pentru angajații care se deplasează la serviciu în vederea prevenirii infectării cu COVID-19

Inspecția Muncii Vaslui, recomandări pentru angajații care se deplasează la serviciu în vederea prevenirii infectării cu COVID-19

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui vine cu o serie de recomandări importante, în vederea prevenirii infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2), pentru angajații care fac deplasărilor la locul de muncă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Pe lângă evitarea contactului direct cu alte persoane precum și a zonelor aglomerate, salariații trebuie să poarte echipamente de protecție, precum măști și mănuși.

Îndeplinirea sarcinilor dumneavoastră de muncă implică efectuarea unor deplasări, precum cele de la domiciliu la locul de muncă organizat de angajator şi invers, de la sediul firmei la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, de la sediul firmei la care sunt încadrați, ori de la orice alt loc de muncă organizat de firmă, la o altă persoană juridică sau fizică. Prin anumite acțiuni greșite ori omisiuni în cursul deplasărilor pe care le realizează pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, angajații s-ar putea expune la pericol de infecție cu noul coronavirus, dar ar putea infecta și alte persoane cu care vin în contact.

Pentru a preveni infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), salariații trebuie să efectueze deplasările necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă în conformitate cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, cu respectarea cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a măsurilor de aplicare a acestora. Angajații trebuie să încerce să reducă la minim posibil numărul de deplasări sau delegații pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, iar acolo unde este posibil, să solicite angajatorului efectuarea muncii la domiciliu sau telemunca. Recomandăm angajaților să folosească, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate, iar dacă programul permite acest lucru, să folosească intervalele orare cu nivel scăzut de circulaţie a persoanelor”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Indiferent de modul de deplasare (pietonal, cu bicicleta, cu mijloace de transport în comun, cu autovehicul etc.) pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, inspectorii de muncă recomandă angajaților, în vederea prevenirii îmbolnăvirii de COVID-19, respectarea unor obligaţii generale, precum neabaterea nejustificată de la traseul normal de deplasare, efectuarea transportului în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă şi cu respectarea reglementărilor de circulaţie în vigoare, precum și respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie, în special a celor igienico-sanitare, precum şi instrucţiunile primite pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus. De asemenea, se recomandă utilizarea corectă a echipamentului individual de protecţie acordat şi, după utilizare, înapoierea sau punerea acestuia la locul destinat pentru păstrare. În cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie al echipamentului individual de protecţie, acesta trebuie înlocuit cu unul nou. La fel de importantă este și respectarea măsurilor ce trebuie luate pentru limitarea contactului dintre persoane, păstrarea distanţei de siguranţă, evitarea, pe cât posibil, a activităților colective. Inspectorii ITM recomandă și utilizarea corectă a echipamentelor de transport, a maşinilor, aparaturii, uneltelor, substanţelor periculoase şi a altor mijloace de producţie. Angajații trebuie să comunice imediat angajatorului/lucrătorilor desemnați orice deficiență a sistemelor de protecţie. Dispozitivele de securitate proprii, în special ale maşinilor, aparaturii, uneltelor, instalaţiilor tehnice şi clădirilor trebuie utilizate corect. Salariații trebuie să comunice cu angajatorul/lucrătorii desemnaţi, pentru a le permite acestora să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate. Conducătorul locului de muncă şi/sau angajatorul trebuie anunțat cu privire la accidentele suferite de propria persoană.
La deplasarea cu autovehiculul pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă se recomandă, în vederea prevenirii infecției cu noul coronavirus, angajații trebuie să utilizeze echipamente de protecţie, precum mască și mănuşi, dacă nu călătoresc singuri şi solicită celorlalți purtarea acestor echipamente. Totodată, salariații trebuie să respecte igiena respiratorie corectă, în special dacă sunt şi alte persoane în autovehicul. La fel de importantă este și respectarea regulilor de igienă personală recomandate de autoritățile din domeniul sănătăţii, cum ar fi neatingerea ochilor, nasului și gurii dacă nu sunt igienizate mâinile. De asemenea, se recomandă pentru angajații care merg la serviciu cu mașinile folosirea de materiale igienico-sanitare puse la dispoziţie de către angajator, aerisirea cât mai des posibil a autovehiculul, în special atunci când călătoresc şi cu alte persoane, verificarea efectuării igienizării periodice a instalaţiei de aer condiţionat auto, dezinfectarea frecventă, cu soluție pe bază de alcool sau clor, a suprafeţelor cu care intră în contact (volan, mânere, butoane etc.), îndepărtarea obiectele care nu sunt necesare în interiorul autovehiculului, ale căror suprafețe se pot contamina cu noul coronavirus. Nu în ultimul rând, este importantă respectarea programul de lucru şi a modului de realizare a deplasării stabilit de angajator pentru reducerea numărului de lucrători prezenţi în acelaşi timp la locul de muncă, precum și evitarea oricărui contact fizic, cum ar fi strângeri de mână, cu persoanele cu care angajații călătoresc.
La deplasarea cu mijloace de transport în comun pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă se recomandă utilizarea echipamente de protecţie, respectarea igienei respiratorie corecte, în special dacă sunt şi alte persoane în mijloacele de transport în comun, respectarea regulilor de igienă personală recomandate de autoritățile din domeniul sănătăţii. De asemenea, angajații trebuie să evite zonele aglomerate, să păstreze distanţa de siguranţă faţă de ceilalţi călători din mijlocul de transport în comun, precum şi să nu se expună unor contacte directe cu alţi călători la urcarea/coborârea din mijloacele de transport în comun. La fel de importantă este și respectarea măsurilor luate de societăţile de transport public local pentru limitarea contactului dintre persoane în staţii şi în mijloacele de transport în comun. Nu în cele din urmă, inspectorii de muncă recomandă respectarea programului de lucru şi modul de realizare a deplasării stabilit de angajator pentru reducerea numărului de lucrători prezenţi în acelaşi timp la locul de muncă. (Ionuț PREDA)

About admin

%d blogeri au apreciat: