Home » Local » Colaps financiar. DGASPC Vaslui nu mai are bani pentru salarii pentru trimestrele III și IV din 2020

Colaps financiar. DGASPC Vaslui nu mai are bani pentru salarii pentru trimestrele III și IV din 2020

de Dănuț CIOBANU 

Situația financiară de la Protecția Copilului Vaslui este extrem de gravă. La începutul acestui an, instituția a primit finanțare la nivelul standardelor de cost din anul 2015. Între timp, au crescut salariile, toate serviciile au un preț majorat, ceea ce face ca bugetul instituției să fie pe minus. La această dată, instituția are un minus de 75 de milioane de lei la cheltuielile de personal și 25 de milioane de lei la bunuri și servicii. Pentru trimestrele III și IV ale acestui an, nu sunt bani pentru salarii și bunuri și servicii. 

În anul 2020, județul Vaslui a primit de la bugetul consolidat al statului cele mai mici sume pentru echilibrarea bugetelor din regiunea Moldovei. Pentru anul curent, bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui are un minus de 100 milioane de lei. Este vorba despre un minus de 75 milioane de lei la cheltuielile de personal și un minus de 25 milioane de lei la cheltuielile de bunuri și servicii. Pentru anul 2020, DGASPC Vaslui a solicitat un buget de 233 milioane de lei și a primit doar 116 milioane de lei. Astfel, pentru trimestrele III și IV cheltuielile cu personalul nu sunt asigurate și nici cheltuielile cu bunuri și servicii. Cu aceleași probleme financiare se confruntă și restul județelor din țară, și este așteptată rectificarea bugetului consolidat al statului pentru a fi asigurată finanțarea.

De altfel, la începutul acestui an, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a avertizat toate instituțiile din subordine, în ceea ce privește problemele cu asigurarea finanțării.

”Toate instituțiile din subordinea CJ-ului au bugetele pe deficit, iar la DGASPC Vaslui lipsesc pentru acest an din buget 100 milioane de lei, astfel încât nu sunt asigurate nici măcar salariile și funcționarea. Ca urmare, instituțiile respective trebuie să își gândească bugetele foarte bine, luând măsuri extreme de austeritate. Când spun măsuri de austeritate mă refer la reducerea cheltuielilor și chiar disponibilizări de personal, pentru a putea rezista până la rectificarea”, spunea Dumitru Buzatu.

Proiecte în derulare 

În cursul anului 2020, DGASPC Vaslui are de finalizat 12 proiecte în valoare de 20 milioane lei, pentru construcția de locuințe protejate. În noile case, vor fi transferate cele 200 de persoane cu dizabilități de la Centrul de Recuperare Huși. Investițiile în locuințele protejate se derulează în Tutova, Murgeni, Pogana, Banca, Găgești, Oltenești etc.

Centrele de zi de la Găgești și Oltenești sunt finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractul de finanțare al proiectului din Găgești a fost semnat, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei. Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea unui număr de trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 beneficiari în fiecare locuința protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități.

Un alt proiect prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se va derula în comuna Oltenești. Valoarea totală a investiției este de 3.599.811 lei. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, iar execuția lucrărilor se va realiza până la finalul anului 2020. În județul Vaslui sunt înregistrate 17.000 de persoane cu dizabilități, din care 500 sunt instituționalizate.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*