Home » Local » Vasluienii nu și-au încasat în luna martie drepturi sociale care se ridică la suma de 125.919 lei

Vasluienii nu și-au încasat în luna martie drepturi sociale care se ridică la suma de 125.919 lei

În luna martie 2020, în conturile Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui s-a întors suma de 125.919 lei. Acesta este soldul drepturilor la beneficiilor de asistență socială care nu au fost încasate.

Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a spus motivele pentru care beneficiarii nu și-au ridicat banii sunt diverse. Principalul motiv pentru care factorii poștali nu au acordat prestațiile sociale este lipsa beneficiarilor de la domiciliu. În multe cazuri, persoanele asistate au plecat în străinătate și nu au anuțat asistenții sociali din localitățile unde locuiesc. Alte persoane singure sau familii și-au schimbat domiciliul și nu au informat instituția de respectiva schimbare sau și-au închis conturile. Pentru ca aceste sume să intre în contul special gestionat de AJPIS Vaslui, trebuie ca trei mandate poștale să nu fie onorate.

Potrivit legislației în vigoare, din momentul în care banii nu au fost încasați, respectivii beneficiari se transformă în creditorii instituției. Cele mai multe mandate poștale neîncasate de beneficiari sunt pe segmentul alocațiilor de stat, venitului minim garantat și alocației pentru susținerea familiei.

„Aceste sume care nu au fost încasate pot fi recuperate de beneficiari în baza unei cereri depuse la instituția noastră. Documentațiile trebuie depuse într-o perioadă de maxim trei ani de la data obținerii dreptului respectiv. După această dată, sumele se prescriu și se transformă în venituri la bugetul de stat. Noi facem notificări la acești beneficiari să vină să își încaseze banii. Pot veni să ridice banii oricând, pentru o perioadă anterioară de un an, doi ani, maxim trei ani”, a precizat Sorin Prepeliță.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*