Home » Local » Germania plătește cele mai multe alocații comunitare, pentru familiile din județul Vaslui

Germania plătește cele mai multe alocații comunitare, pentru familiile din județul Vaslui

La data de 31 martie 2020, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui erau soluționate 349 formulare pentru acordarea alocației în alte țări ale Uniunii Europene. Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a precizat că țara cu cel mai mare număr de formulare completate în trimestrul I din 2020 a fost Germania, urmată de state precum Austria, Italia și Spania. În toate aceste state europene, alocația care se acordă copiilor are o valoare între 180 și 200 de euro/lună. Potrivit legislației europene, pentru fiecare an de plată, se solicită date despre beneficiarul prestației sociale din țara de origine.

“O familie poate primi alocație în România, când un părinte muncește în țară, iar al doilea părinte care lucrează afară primește la rândul lui alocație din statul respectiv. Din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul român. Atunci când ambii părinți lucrează în străintate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență”, a spus Sorin Prepeliță.

Alocația este sistată și în situația în care un părinte rămâne în țară dar nu lucrează, prestația fiind plătită doar părintelui care este angajat legal în unul din statele europene.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor europene în domeniu, în data de 18 ianuarie 2008, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 42, ordinul comun al miniștrilor muncii, internelor și educației. Ordinul aprobă instrucțiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr.1408, privind aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaților, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor acestora, care se deplasează în interiorul UE.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: