Home » Administratie » CL Vaslui închiriează pășunile din cadrul UAT-ului și le dotează cu garduri electrice

CL Vaslui închiriează pășunile din cadrul UAT-ului și le dotează cu garduri electrice

Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat regulamentul cu privire la organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, de pe raza municipiului reședință de județ. În baza acestui regulament, aleșii locali au adoptat închirierea pajiștilor aflate în domeniul privat al municipiului Vaslui, cu următoarea capacitate de pășunat: tauri și vaci – 2 capete/hectar (ha); bovine între 6 luni și 2 ani – 3 capete/ha; ovine – 13 capete/ha; caprine – 13 capete/ha.

Pentru exploatarea rațională a pajiștilor și în baza cererilor crescătorilor de animale, persoanele fizice sau juridice trebuie să aibă animalele însrise în Registrul Național al Exploatațiilor solicitând închirierea suprafețelor de pajiști disponibile proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe perioada cuprinsă între 7 și 10 ani.

Până la data de 1 martie a fiecărui an trebuie verificate respectarea încărcăturii de animale/ha/contract, și se va face un recensământ al bovinelor, care pășunează în cirezi și al cabalinelor.

Urmare a lipsei personalului pentru supraveherea cirezilor și pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, având la îndemână metode moderne și eficiente, pentru un pășunat rațional, se impun achiziționarea și montarea de sisteme (garduri electrice), pe trupuri de pajiște.

”De-a lungul timpului s-a constatat o diminuarea drastică a numărului de animale, din lipsa personalului de supraveghere a cirezilor. Existența unor metode moderne și eficiente de supraveghere a cirezilor și a pășunatului rațional, ne determină să achiziționăm și să folosim pe pășunea comunală, echipamente (garduri electrice), pe trupuri de pajiște, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Creșterea numărului șeptelului de animale, cât și siguranța acestora sunt doar două dintre avantajele utilizării unor astfel de echipamente”, se arată în referatul la hotărâre.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*