Home » Local » CJ Vaslui continua alocare de fonduri către biserici. Parohiile Târzii, Negrești 3 și Draxeni vor primi 150.000 de lei

CJ Vaslui continua alocare de fonduri către biserici. Parohiile Târzii, Negrești 3 și Draxeni vor primi 150.000 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui răspunde unei noi solicitări de fonduri formulată de Episcopia Hușilor. Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar pentru trei unități de cult din județul Vaslui, care vor primi în total suma de 150.000 de lei. Este vorba despre parohiile Târzii, Negrești 3 și Draxeni.

Parohia Târzii, din comuna Oltenești, a solicitat ajutor pentru executarea de finisaje la biserica (reparații). Valoarea totală a solicitării este de 84.179 lei, iar valoarea sprijinului financiar propus este de 50.000 lei. O ală cerere vine de la Parohia Negrești 3, orașul Negrești, care solicită ajutor financiar pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la anexa Paraclis. Valoarea totala a solicitării este de 16.441 lei, iar valoarea sprijinului financiar propus este de 16.441 lei. Nu în ultimul rând, Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aloca Parohiei Draxeni din comuna Rebricea un ajutor financiar pentru continuarea lucrărilor de construire la ”Așezământul Social Sfântul Nectarie”. Valoarea devizului lucrărilor rămase de executat este de 2.896.968 lei, iar  valoarea sprijinului financiar propus este de 83.559 lei.

”Impactul financiar asupra bugetului judeţului: 150.000 lei, sumă prevăzută în bugetul local al bugetului în conformitate cu Hotărârea CJ Vaslui nr. 21/2020 privind adoptarea bugetului local al județului Vaslui pe anul 2020 și a estimărilor pentru anii 2021-2023”, se arată în proiectul de hotărâre.

Și în anul trecut, CJ Vaslui a alocat resurse financiare mai multor parohii din județ. În urma unei ședințe care a avut loc în luna decembrie 2019, Mănăstirea Grăjdeni, din comuna Fruntișeni a primit 65.000 de lei, Parohia Obîrșeni, comuna Vinderei, a primit 50.000 de lei, Parohia Bălteni, comuna Bălteni, a primit 35.000 lei lei, iar suma de 50.000 lei a fost alocată Parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gravriil”, din municipiul Vaslui. Banii au fost utilizați de către unitățile de cult pentru reparație acoperiș, continuarea unor  lucrări de construire a două biserici și continuarea unor lucrări de pictură.

CJ Vaslui a mai alocat și în cursul lunii noiembrie 2019 sume de bani pentru alte unități de cult. Astfel, au fost repartizate fonduri în valoare de 42.000 lei pentru Parohia Arsura, iar Parohia Bogdănești a primit suma de 50.000. Din același grup a făcut parte și Parohia Sf. Trei Ierarhi Bârlad care a primit un sprijin financiar de 50.000 de lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea unei centrale termice pentru încălzirea bisericii, pentru continuarea lucrărilor de construire a unor biserici.

Reamintim că în ședința ordinară a CJ Vaslui din luna septembrie 2019, alte patru unități de cult din județul Vaslui au primit sprijin financiar. Astfel, Parohia Pochidia a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 50.000 lei, pentru finanțarea lucrărilor de construire la Biserica ortodoxă  ”Adormirea Maicii Domnului”. De asemenea, Mănăstirea ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din comuna Miclești a primit un ajutor financiar în valoare de 29.000 lei pentru achiziția unei centrale termice și combustibil. Și Parohia Crîng, din comuna Ciocani, a încasat suma de 71.000 lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere la biserica parohială. CJ-ul a mai alocat și Parohiei Rediu, din municipiul Vaslui, un sprijin financiar în valoare de 26.000 lei, pentru executarea lucrărilor de consolidare și reparații capitale la biserică.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*