Home » Agricultura » Prăpăd în agricultura vasluiană. Seceta a calamitat aproape 80.000 de hectare cu culturi agricole

Prăpăd în agricultura vasluiană. Seceta a calamitat aproape 80.000 de hectare cu culturi agricole

de Dănuț CIOBANU 

Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat centralizarea rapoartelor operative de la nivelul UAT-urilor, privind situația suprafețelor agricole afectate de secetă. Conform datelor transmise din teritoriu de fermieri și primării, situația privind suprafețele afectate de secetă este următoarea: 60.855 hectare cu grâu, 4.846 hectare cu orz, 13.546 cu rapiță, 243 hectare cu orzoaică, 128 hectare cu triticale, 5 hecatre cu ovăz.

Gigel Crudu, directorul Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că, zilnic, echipele de specialiști sunt în teren pentru a verifica culturile agricole în vederea stabilirii gradului de afectare.

”Ne deplasăm în teren și verificăm cultură cu cultură și fermier cu fermier, pentru a stabili gradul de afectare. Această operațiune trebuie finalizată până în data de 15 iunie 2020. În fiecare zi deplasăm în teren opt echipe de specialiști, care verifică culturile agricole din opt UAT-uri. Noi avem de la instituție desemnate 14 persoane pentru această acțiune, însă nu se deplasează în teren toate în fiecare zi. Avem zone, precum cele din Găgești, Fălciu sau Perieni, unde controalele au durat o săptămână”, a spus Gigel Crudu.

Până la această dată, echipele de specialiști au încheiat controalele în 20 de UAT-uri: 19 comune și municipiul Huși. În urma evaluărilor realizate la fața  locului, dintr-o suprafață totală de 23.975 hectare declarate ca afectate de secetă s-a confirmat că o suprafață de 18.028 hectare a fost calamitată.

UAT-urile transmit datele la DAJ Vaslui

Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor afectate de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor. Ulterior ordinului comun al celor două ministere, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 164 din 24 aprilie 2020, prin care s-a stabilit înființarea comisiilor locale cu un număr de trei membri: din parea autorităților locale, APIA și DAJ Vaslui. Astfel, fermierii care au probleme cu culturile agricole înștiințează primăriile, iar la rândul lor UAT-urile întocmesc un raport operativ pe care îl trasmit la DAJ Vaslui, pentru efectuarea controalele și a evaluărilor necesare.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: