Home » Administratie » Episcopia Hușilor, după arestarea fostului episcop Corneliu Onilă: ”Faptele puse în sarcina acestuia, de o mare gravitate. Regretăm sminteala creată de acest caz”

Episcopia Hușilor, după arestarea fostului episcop Corneliu Onilă: ”Faptele puse în sarcina acestuia, de o mare gravitate. Regretăm sminteala creată de acest caz”

Episcopia Hușilor a reacționat după reținerea și, ulterior, arestarea fostului conducător al preoțimii din județul Vaslui, Corneliu Onilă, pentru viol și agresiune sexuală în formă continuată, considerând că faptele de care este acuzat sunt ”de o mare gravitate”. Totodată, reprezentanții bisericii spun că regretă ”sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui”.

Scandalul de natură sexuală creat de fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, nu a lăsat fără replică pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Printr-un comunicat dat publicității vineri, conducerea Episcopiei Hușilor spune că implicațiile morale ale acestui caz nu fac cinste nimănui, disociindu-se, într-un fel, de fostul ierarh care a condus mai bine de opt ani preoțimea ortodoxă din județul Vaslui: ”Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă. Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”.

Totodată, reprezentanții Episcopiei Hușilor spun că așteaptă finalizarea procesului în care va fi judecat Corneliu Onilă pentru a putea lua măsurile care se impun pe linie bisericească: ”Episcopia Huşilor a luat act de reţinerea lui Corneliu Onilă şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele. Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”.

Corneliu Onilă şi Sebastian Jitaru au fost arestaţi preventiv, vineri după-amiază, pentru 30 de zile. Ei sunt acuzaţi că au profitat de statutul şi autoritatea pe care o aveau în faţa elevilor de la seminar şi, ani la rând, şi-au ales victime printre aceştia pentru a întreţine relaţii sexuale. Astfel, fostul episcop de Huşi este cercetat pentru agresiune sexuală continuată, victimă fiind un minor, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Corneliu Onilă este cercetat şi pentru viol, iar Sebastian Jitaru e cercetat pentru trei infracţiuni de viol. (Ionuț PREDA)

About Buta Crina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Viața în timp de pandemie a copiilor din satele vasluiene: foame, lipsă de educație și sprijin emoțional

Pandemia de coronavirus a înrăutățit considerabil viața copiilor din ...

Alianța USR PLUS Huși a lansat candidații la Primărie și la Consiliul Local

Corneliu Filip este candidatul Alianței USR PLUS pentru funcția ...

Bani pierduți. Județul Vaslui, codașul Moldovei la proiectele europene nerambursabile

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui este pe ultimul loc ...