Home » Agricultura » Fermierii vasluieni nu mai au bani pentru plata ratelor la credite și la utilajele luate în leasing

Fermierii vasluieni nu mai au bani pentru plata ratelor la credite și la utilajele luate în leasing

Criza din sectorul agricol din județul Vaslui riscă să condamne la faliment o parte din fermierii locali. Multe parcele de culturi agricole sunt calamitate în totalitate, iar plantele care au mai răsărit au o vegetație proastă. În acest context, fermierii au obligații financiare la bănci, la alți furnizori de servicii care trebuie achitate.

”Ne-am pus speranțe în aceste culturi pe care le-am înființat, am investit foarte mult. Aud de la colegi că situația este generalizată. Pe multe parcele culturile agricole sunt calamitate 100%, iar pe altele unde să spunem așa condițiile sunt mai bune pierderile sunt între 70-80%. Va fi un an foarte greu. Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele de la bănci, furnizorii de inputuri și toate celelalte cheltuieli pe care le avem pentru bunul mers al agriculturii. Avem credite în derulare, avem de plătit ratele pentru combinele și tractoarele luate în leasing și nu știu cum o vom scoate la capăt”, a spus Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare.

Din nefericire, nici precipitațiile din ultima perioadă nu sunt suficiente pentru a mai salva o parte din producție.

”Agricultorul a întors grâul și a semănat porumb. Vecinii lui au luat decizia să pastreze cultura de grâu, dar producția va fi cu certitudine sub 500 kg/hectar. Și la porumb răsarirea este neuniformă. Acolo unde a fost un pic de umiditate planta s-a dezvoltat cât de cât normal. Dar abia acum după ploaia cazută porumbul a început să răsară”, a mai spus Viorel Humă.

Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat centralizarea rapoartelor operative de la nivelul UAT-urilor, privind situația suprafețelor agricole afectate de secetă. Conform datelor transmise din teritoriu de fermieri și primării, situația privind suprafețele afectate de secetă este următoarea: 60.855 hectare cu grâu, 4.846 hectare cu orz, 13.546 cu rapiță, 243 hectare cu orzoaică, 128 hectare cu triticale, 5 hecatre cu ovăz. În această perioadă, echipele de specialiști sunt în teren pentru a verifica culturile agricole în vederea stabilirii gradului de afectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Comunități scoase din izolare. Satele Popești și Tulești din comuna Dragomirești au ieșire la asfalt

În ultima perioadă, în comuna Dragomirești s-a lucrat intens ...

Lovitură financiară. În plină pandemie de COVID-19, la bugetul municipiului Vaslui s-au încasat 86,7 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU  Colectarea veniturilor la bugetul local al ...

Vasluienii încasează salarii cu aproximativ 20% mai mici decât media naţională

La sfârşitul lunii aprilie 2020, în judeţul Vaslui s-a ...