Home » Agricultura » Peste 6.000 de apicultori vasluieni sunt ruinați de pandemia COVID-19 și de vremea proastă

Peste 6.000 de apicultori vasluieni sunt ruinați de pandemia COVID-19 și de vremea proastă

Apicultorii din județul Vaslui riscă să rateze în totalitate anul apicol 2020. Restricțiile de circulație impuse de autorități din cauza pandemiei de COVID-19 au îngreunat atât deplasarea stupilor către locurile de cules pastoral, cât și asigurarea forței de muncă necesare intervențiilor de specialitate în stupine. La toate aceste greutăți sau mai adăugat și temperaturile scăzute din ultima perioadă, care au afectat serios producția de miere de albine. Apicultorii se mai plâng și de prețurile mici ale mierii, care în cursul anului trecut la angro au fost de 18 lei/kilogram la salcâm, 11 lei/kilogram tei și 7 lei/kilogram la mierea polifloră. În aceste condiții, apicultorii sunt convinși că nu vor putea să își acopere cheltuielile făcute.

”Pandemia ne-a afectat în ceea ce privește deplasările pe care le-am făcut. O parte din colegi nu au mai plecat în pastoral din cauza reglementărilor din ordonanțele militare. Va fi un an foarte greu, dezastruos aș putea spune. În a doua jumătate a anului trecut am avut secetă, iarna a fost blândă, iar primăvara a fost friguroasă cu temperaturi de 7-9 grade noaptea și 18-19 grade în cursul zilei. La salcâm, florile secretă nectar la o temperatură de 26-28 de ggrade. Culesul la salcâm este cel mai bun, pentru că mierea de salcâm are cel mai bun preț”, a spus Sorin Braniște, apicultor vasluian.

Din păcate culesul la rapiță și salcâm a fost compromis din cauza vremii. În condițiile în care seceta va afecta și producția de miere de albine la tei și polifloră, din luna iunie apicultorii vor trebui să își hrănească albilele. În aceste condiții, singura șansa de supravietuire ar fi acordarea de la bugetul de stat au unui sprijin financiar. Județul Vaslui are aproximativ 6.500 de apicultori, care dețin peste 120.000 de familii de albine.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*