Home » Business » Studenții vasluieni fac rând la Registrul Comerțului pentru a-și radia firmele

Studenții vasluieni fac rând la Registrul Comerțului pentru a-și radia firmele

Studenții din județul Vaslui continuă să își închidă firmele, pe care le-au înființat în urma facilităților acordate de stat. Din cele 408 firme înregistrate în ultimii ani de studenții din județ în baza prevederilor HG nr.166/2003, la această dată mai sunt în funcțiune doar 154 de societăți. Potrivit datelor Oficiului Național al  Registrului Comerțului, un număr de 254 de firme au fost radiate. Conform acelorași date statistice, 247 de radieri au fost ulterioare  perioadei de trei ani de funcționare a firmelor.

Studenții care vor să înființeze propria afacere beneficiază de o serie de scutiri de la plata taxelor și tarifelor pentru operațiunile de înmatriculare la Registrul Comerțului, precum și taxele și tarifele pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire. Tot pentru a deveni buni întreprinzãtori, studenții nu plătesc la administrația publică locală taxele pentru obținerea autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent.

Alte avantaje privesc scutirea achitării taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică, când forma juridică a societății comerciale implică răspunderea nelimitată a asociaților sau a unora dintre ei pentru obligațiile sociale etc.

Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor și tarifelor, studentul care înființează o societate comercială trebuie să urmeaze cursurile unei forme de învățământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituție de învățământ superior acreditată. De asemenea, studentul întreprinzător trebuie să fie cel puțin în anul al II-lea de studiu, a promovat toate obligațiile prevăzute de senatul universității și nu a depășit vârsta de 30 de ani.

(Dănuț Ciobanu)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*