Home » Local » Localnicii din ghetoul bârlădean, terorizați de o gașcă de indivizi

Localnicii din ghetoul bârlădean, terorizați de o gașcă de indivizi

Locuitorii de pe strada Vasile Parvan din blocurile C1, B1, D3,  D4 , I1  și D2, au depus, astăzi, o petiție la Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, prin intermediul căreia solicită dreptul  la liniște și odihnă. Localnicii susțin că nu se simt în siguranță și sunt deranjați în fiecare noapte de o gașcă de indivizi. Aceștia  consumă alcool, dau muzica la maximum, joacă fotbal la 12 noaptea, fac raliuri și vorbesc porcos cu oamenii care trec pe lângă ei. 

Iată petiția cetățenilor trimisă poliției și presei:

”Sunt un cetățean al județului Vaslui din municipiul Bârlad, str. Vasile Parvan ( zona asa numita – GHETOU). Vorbesc în numele meu, în numele vecinilor mei  și în numele tuturor celor care locuiesc în aceasta zonă.

De ani de zile de când locuiesc în această zona atât eu cât și ceilalți locuitori ai acestei zone sau cartier mai bine zis ne-am confruntat cu diferite probleme cauzate de locuitorii de etnie romă care locuiau în blocul G1 , sau mai bine zis în Ghetoul Bârladean. Dar pe ei i-au mutat și noi toți cetățenii și locuitorii străzii Vasile Pârvan ne gândeam că am scăpat , că va fi liniște și copiii noștri vor putea să se joace afară liber fără frica acestor cetateni romi sau a copiilor lor și noaptea ne vom putea odihni liniștiți pentru ziua urmatoare de muncă .

Indivizi foarte cunoscuți de politie. Infractori renumiți sau în curs de devenire

Dar din pacate nu a fost asa, cei care s-au mutat din ghetou în blocurile alăturate sau o parte din cei care deja locuiau pe aici au făcut în asa fel să credem că nu locuitorii ghetoului erau problema. Problema o reprezentă cu totul alți indivizi unii dintre ei foarte cunoscuți de politie fiind infractori renumiti sau în curs de devenire .

De câțiva ani ne confruntăm cu o gașcă de indivizi care ne deranjează liniștea și atentează la siguranța noastră. De multe ori s-au scris în presă  articole referitoare la acest aspect, s-au relatat chiar fapte antisociale din zona cum ar fi trafic de etnobotanice sau furturi care s-au și dovedit mai tarziu prin arestarea celebrului grup Radu Toma Ionut care cuprindea memebri în proportie de 80 % din zona Casa Sturdza. Ei iaca dupa trei ani marea majoritate din ei s-au eliberat. Au revenit la locul de bastină și îi vedem împreună atât noaptea cât și ziua în zonă.

”Ne deranjează zi și noapte , nu au ținut cont de regulile impuse de starea de urgență”

De la începutul pandemiei cei de care vorbim și care ne deranjează zi și noapte , nu au ținut cont de regulile impuse de starea de urgență și s-au comportat la fel stând în fața magazinului Zamora, pe lângă pompa de apă de langă Casa Sturdza , prin fata blocului D3, a blocului C1 etc…. consumând bauturi alcoolice de dimineața până  noaptea târziu , indiferent că agenții de politie care patrulau în zona le-au aplicat nenumarate amenzi , (gasca fiind aceeași ).

Chiar dacă că au fost făcute nenumarate apeluri la Politia Barlad (la tel . 0235412020 se evita apelarea numărului unic de urgență 112 datorită pandemiei de COVID-19 ) cât și la Politia Locală, acești indivizi au continuat atât pe timpul stării de urgență și mai ales acum când nu mai au nicio reținere să facă ce vor. Amenzile nu și le plătesc, frică de politie nu au. Majoritatea agenților de poliție îi cunosc și știu situația din zonă, dar poate lee frică și lor să acționeze mai cu autoritate.

De frica repercusiunilor, localnicii doresc păstrarea anonimatului

Vă intrebați de ce nu se fac plangeri nominale ? Pai vă explic eu de ce : de frică ! Și nouă ne e frică de ei. Au fost primite foarte multe amenințări din partea lor de nici să ieșim din scară nu avem curaj (ex. blocul D3) pentru ca ieșirea din scară este ocupată de acești bețivi, drogati fară ocupație . Nu putem să lăsăm copiii să se ducă la magazinul Zamora  pentru că ei stau pe marginea gardului muzeului Sturdza mâncând semințe, bând bere și vorbind porcos la adresa oricărei persoane care trece prin fața lor.

Nu putem lua un bidon de apă pentru că stau și consumă  bauturi alcoolice, stând la pompa de lângă magazinul Zamora cu picioarele pe bancă. În fața intrării în ghetou și până la blocul C1, se pot auzi noaptea zgomote de mașini ambalate la maxim , muzica dată tare, gălăgie și chiar uneori gratare făcute în ciuda autoritatilor.

”E jale cu « J « mare” 

Noaptea e jale cu « J « mare . Stau adunați în fața scării cu băuturi, joacă fotbal la 12 noaptea. Fac raliuri cu mașinile care din fericire nu prea au tobe, cu motoretele fără a detine permis de conducere. Ascultă muzica la maxim până la apariția politiei, când o fac pe mielușeii.  Deja s-au învățat și unul dintre ei stă la pândă și când apare vreun echipaj mobil se dă alarma .

Cam asta e viața în cartierul nostru. Degeaba sunăm,  degeaba vine poliția municipală sau locală, situatia nu se schimbă. În fiecare an a fost la fel. Până nu s-a întâmplat ceva sau nu s-a scris în presă ca se se facă mai multe patrulări și legitimări, nu s-au liniștit. Copiii, bătrânii,  noi cei care muncim și ne trezim dimineata la cinci pentru a ne putea întretine, nu avem acest drept. Ne este luat de ei de cei care stau noaptea și dorm ziua,  de cei care nu muncesc, dar totuși au bani de băutura (binenteles din diferite activități nelegale).

Oamenii sunt disperați

De ce să facem o plângere la poliție?  Să stea într-un anumit dosar și după o anumită  perioadă să fim chemați fata în fata cu ei ? Vă dați seama de urmări ? Geamuri sparte la mașini, cauciucuri tăiate cum s-a și întamplat de nenumărate ori, mașini zgâriate, injurii pe față și amenințări. Ce poți să le faci ? Nimic. Dar cred că cu implicarea dumneavoastră se pot rezolva o parte din aceste probleme. Știu și sunt conștient că sunt altele poate mai importante, dar oricând se poate agrava situația .

Cunoscând regulile de validare a unei petitii nu mă voi semna, din motive lesne de înteles. De frica repercusiunilor care vor urma.  Aceasta nefiind o petitie, fiind un strigat de ajutor către dumneavoastră .

Odată cu trimiterea petiției către dumneavoastra o voi trimite și către presă pentru a obține, sperăm, un ajutor și din partea lor . Va multumim pentru intelegere !”                       (Cristian DIMA)

 

 

 

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: