Home » Agricultura » Producția de tomate, afectată de frig. Doar 19 legumicultori vasluieni vând roșii pe piață

Producția de tomate, afectată de frig. Doar 19 legumicultori vasluieni vând roșii pe piață

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au dat peste cap planurile legumicultorilor vasluieni de a vinde roșiile pe piață. În acest an, s-au înscris în programul ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” un număr total de 94 fermieri. Până la această dată, echipele din cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui au finalizat primul control la 84 de legumicultori privind rodirea plantelor. De asemenea, a fost realizat și al doilea control, care vizează posibilitatea de livrare pe piață a roșiilor în termenul prevăzut în program. Practic, până la data de 15 iunie, din cei 94 de legumicultori, doar 19 vor scoate tomate la vânzare pe piață.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că situația nu este atât de bună comparativ cu anii trecuți, în ceea ce privește marfa comercializată pe piață.

”Au fost temperaturi scăzute atât noaptea cât și ziua, situație care a prelungit perioada de coacere a roșiilor. Din această cauză, unii legumicultori nu se vor încadra în termenele prevăzute în program, de a scoate la vânzare până în data de 15 iunie 2020 o cantitate de 3.000 kilograme de roșii”, a spus Gigel Crudu.

Programul este destinat producătorilor agricoli care desfășoară activităţi în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate. Valoarea sprijinului financiar acordat prin acest ajutor de minimis este de maximum 14.248,8 lei/beneficiar/an și reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ beneficiar/an. Producătorii agricoli care vor comercializa tomatele în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante vor avea obligaţia de a purta elemente de identificare, distribuite în mod gratuit de către reprezentanţii DAJ Vaslui, imprimate cu inscripţii autorizate care vor permite identificarea produselor din spaţiile protejate (sere/solarii) vasluiene.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: