Home » Administratie » Criza COVID-19 își arată colții. Veniturile colectate la bugetele locale sunt tot mai mici

Criza COVID-19 își arată colții. Veniturile colectate la bugetele locale sunt tot mai mici

Blocarea în mare parte a activității economice din cauza pandemiei de coronavirus începe să se reprecuteze în încasările la bugetele locale. Mulți cetățeni nu și-au mai plătit obligațiile financiare din cauza problemelor financiare și, astfel, colectarea veniturilor s-a diminuat semnificativ.

”Ca să facem o estimare, față de aceeași perioadă a anului trecut avem colectate venituri cu 145.000 de lei mai mici. Este o problemă cu banii la populație, din cauza că multe persoane nu mai au locuri de muncă și au intrat în șomaj. De asemenea, mulți care munceau în străinătate acum nu mai muncesc și sunt veniți acasă”, a spus Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.

Situația comunităților este cu atât mai dificilă, cu cât UAT-urilor au folosit sume pentru achiziționarea de materiale în lupta contra COVID-19 pe timpul stării de urgență și stării de alertă.

”Aceste probleme vor aduce  UAT-urile în situația de nu avea cu ce să își desfășoare activitatea. Noi am distribuit întreaga sumă pentru echilibrare la bugetele locale încă de luna trecută, lucrul pe care nu l-am făcut niciodată deoarece interveneam în cursul anului. De această dată, dat fiind situația de urgență a unor cheltuieli am alocat aceste sume și, cu toate acestea, am constatat că este nevoie de susținerea activității financiare a primăriilor, pentru că alocațiiile financiare inițiale au fost foarte mici”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Spre exemplu, pentru o comună care prin bugetul alocat a primit o treime din necesarul de fonduri pentru susținerea activității, CJ Vaslui a alocat la echilibrare sumele pentru acoperirea integrală a salariilor și cheltuielilor cu asistența socială. Cu toate acestea, pe fondul cheltuielilor provocate de epidemia de coronavirus, primăriile respective și-au epuizat resursele.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*