Home » Administratie » Războiul cu COVID-19 a costat Primăria Vaslui un milion de lei

Războiul cu COVID-19 a costat Primăria Vaslui un milion de lei

de Dănuț CIOBANU  

Primăria Vaslui a cheltuit în lupta împotriva pandemiei de coronavirus aproximativ un milion de lei. În jur de 460.000 de lei au fost direcționați pentru igienizarea străzilor, lifturilor etc, acțiunea care a fost realizată de SC Goscom. Circa 200.000 de lei reprezintă cheltuieli sociale, cum ar fi materiale de igienizare, alimente pentru persoanele aflate în izolare, pentre persoanele în vârstă de peste 65 de ani etc. O altă sumă de aproximativ 200.000 de lei a fost alocată instituțiilor de învățământ, în timp ce Poliția Locală și Direcția de Târguri și Oboare a primit aceeași sumă.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, acțiunile întreprinse de autoritățile locale pentru protejarea populației de infecția cu COVID-19. Primarul a precizat că a fost cea mai dificilă misiune din acestă perioadă și s-a acționat prompt pentru a asigura cetățenilor o viață normală.

”Activitatea primăriei nu a fost stopată în această perioadă. Am realizat bugetul de venituri și cheltuieli, nu am oprit nici proiectele europene sau cele cu finanțare de la bugetul național. Cetățenii și-au putut plăti taxele și impozitele locale și mă bucur că tot mai mulți contribuabili apelează la plata online a acestor obligații fiscale”, a spus Vasile Pavăl.

În primele cinci luni ale acestui an, veniturile s-au realizat într-un procent de 36,94%, iar cheltuielile de 26,3%. În urma modificărilor legislative, primul termen de plată al impozitelor și taxelor locale este data de 30 iunie 2020.

”Am intrat în data de 15 martie în stare de urgență, fiind emise 12 Ordonanțe Militare. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a emis opt hotărâri, care au rglementat modalitatea de punere a practică a ordonanțelor. Vorbim aici de programul de lucru, transportul în comun, am închis activitatea bazarului, am redus programul de funcționare al piețelor etc. Au fost momente dificile. Am avut și avem grijă de persoanele aflate în izolare și în carantină, de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani”, a mai spus Vasile Pavăl.

În afara celor două persoane care au decedat din municipiul Vaslui, la nivel local nu a fost înregistrată o transmitere comunitară a virusului sau alte focare de infecție.

”Acest lucru s-a datorat cetățenilor care au respectat cerințele autorităților. Speranța este de relaxare, și sper că în 12 zile activitatea să se desfășoare normal. Sunt primării în țară care au fost închise din cauza focarelor. Din acest moment, trebuie să reluăm tot ce înseamnă mișcare în acest oraș, bineînțeles, cu măsurile de protecție impuse”, a subliniat Pavăl.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*