Home » Agricultura » 29 de UAT-uri din județul Vaslui refuză întocmirea amenajamentelor pastorale

29 de UAT-uri din județul Vaslui refuză întocmirea amenajamentelor pastorale

La sfârșitul lunii mai 2020, nu mai puțin de 29 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din județul Vaslui nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, 57 de comunități au solicitat proiecte, pentru o suprafață aferentă de 42.144 hectare de pășune. Până la finalul lunii mai au fost eleborate 44 de proiecte pentru o suprafață de 36.356 hectare, iar alte 13 proiecte sunt în curs de elaborare și vizează o suprafață totală de 5.788 hectare.

”Cele 29 de UAT-uri nu au dat niciun semn de viață, nu au făcut nicio solicitare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale. Noi am transmis mai multe informări prin care am adus la cunoștință documentele necesare și pașii care trebuie urmați pentru întocmirea acestor documente”, a spus Aurel Ghineț, director adjunct al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

Potrivit ultimelor modificări legislative, termenul de realizare a amenajamentelor pastorale a fost prelungit cu un an. Astfel, începând cu anul 2021, crescătorii de animale din UAT-urile care nu au amenajamente pastorale riscă să piardă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, din cauza lipsei acestor documente.

Amenajamentele pastorale se întocmesc de către DAJ Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Vaslui și primării. Proiectele se realizează conform OG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, urmărindu-se îmbunătățirea producției calitative și cantitative de furaje.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: