Home » Administratie » „Dar cine, oare, nu l-a iubit pe Eminescu”?

„Dar cine, oare, nu l-a iubit pe Eminescu”?

Luni, 15 iunie 2020 se împlinesc 131 de ani de la trecerea în neființă a „poetului nepereche” –  Mihai Eminescu. Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a Pensionarilor „Elena Cuza” nu a uitat acest lucru, organizând în această zi manifestarea „Cine l-a iubit pe Eminescu?”.

Întrebarea din titlu este retorică, nu așteaptă un răspuns, răspunsul este știut de toți. Și naște de la sine o altă întrebare: „Dar cine, oare, nu l-a iubit pe Eminescu”?

Orice om, în care bate o inimă de român adevărat, se simte emoționat când citește poeziile pline de farmec, care te fac să vezi cu ochii minții universul mirific al naturii care în lirica eminesciană prinde viață și devine o stare de suflet. Sau când citim poezia cu caracter patriotic, atunci sufletul vibrează de mândrie știind că suntem urmașii celor care „cu plugul și cu spada” și-au apărat moșia, au alungat peste Dunăre „acea grindin-oțelită” în urma căreia s-a întins „Falnic Armia Română”.

L-au iubit cei care l-au înțeles și care au simțit la fel ca el, nu l-au iubit neprietenii neamului, cei pe care i-a satirizat în „Doina” și cărora le-a adresat blestemul:

„Mânca-le-ar inima câinii”.

Mulți l-au iubit, l-au stimat și l-au apreciat ca pe o valoare, dar iubire adevărată a avut doar din partea a 3 persoane, fiecare implicată în profunzimea acestui sentiment din punctul de vedere al locului care l-a avut în relația cu Eminescu – omul.

Cine sunt aceste persoane? Vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți!

Evenimentul se va desfășura în sala Alexandru Ioan Cuza din incinta Asociației, începând cu ora 15.00 și va fi prezentat de doamna profesor Alexandrina Pascal.

Menționăm că se vor respecta normele de igienă și distanțare impuse de starea de alertă.

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: