Home » Administratie » Primăria Negrești va cere ajutor la Ministerul Sănătății pentru redeschiderea spitalului

Primăria Negrești va cere ajutor la Ministerul Sănătății pentru redeschiderea spitalului

de Dănuț CIOBANU 

Autoritățile locale din orașul Negrești nu renunță la ideea redeschiderii spitalului. În prezent, clădirea este în conservare și se degradează de la un an la altul. Unitatea de sănătate deservea orașul Negrești și alte nouă comune din jurul centrului urban și, tocmai de aceea, era foarte important pentru întreaga zonă. Consiliul Județean Vaslui dorește transformarea fostului spital din orașul Negrești într-un cămin de bătrâni.

Vasile Voicu, primarul orașului Negrești, a spus că situația actuală a spitalului este cea mai mare problemă cu care se confruntă autoritățile locale.

”Cu toate demersurile pe care le-am făcut în acești ani, nu am reușit să facem nimic acolo. Am alocat bani pentru refacerea acoperișului pe pavilionul care era distrus aproape în totalitate. O să mai facem demersuri și la actualii guvernanți, având în vedere că actualul ministru al sănătății este din județul Vaslui. Sperăm să găsim înțelegere pentru a fi ajutați să redeschidem spitalul. În prezent, clădirea este în conservare. În aceste zile când avem această pandemie care ne-a afectat pe noi și întregul glob pământesc, vă dați seama cât ar fi fost de necesar și cât de bine ar fi fost ca Spitalul Negrești să fie operațional”, a spus Vasile Voicu.

Nici Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu abandonează ideea de a transforma fostul spital din orașul Negrești într-un cămin de bătrâni. În data de 23 ianuarie 2019, CJ Vaslui a transmis o cerere Primăriei Negrești prin care solicită trecerea fostei unități spitalicești din domeniul public al UAT-ului în domeniul public al județului.  Motivul care a stat la baza solicitării de preluare în administrare a fostului spital a fost amenajarea în respectivele clădiri a unui serviciu social dedicat persoanelor vârstnice. La Negrești urmau să fie transferați 50 de bătrâni de la căminul social de la Huși, care nu mai corespunde normelor de securitate la incendiu. Din nefericire, aleșii locali nu au fost de acord cu inițiativa CJ-ului.

”Nu am putut aproba în Consilul Local Negrești această hotărâre, deoarece fiind un proiect care vizează patrimoniul trebuie două treimi din numărul total de voturi. Din păcate, nu am avut aceste voturi. Din punctul meu de vedere ar fi fost bun proiectul cu căminul de bătrâni, pentru că făceam ceva într-o clădire care se degradează”, spunea Vasile Voicu.

La rândul lui, Dumiru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că, în ultimii ani, pentru fostul spital din Negrești au fost ratate mai multe oportunități de a fi transformat într-un cămin de bătrâni. Printr-un proiect european, la fosta unitate de sănătate putea să fie amenajat un centru medico social. Cum autoritățile din Negrești nu au aderat la acest proiect, finanțarea a fost câștigată de comuna Tutova unde, în prezent, funcționează un centru social.

”Eu sper ca în viitorul Consiliu Local din Negrești să existe o majoritate care va înțelege că prin votul celor care doresc acest lucru, să găsim o utilitate pentru clădirea fostului spital. Această nouă utilitate va fi tot în domeniul medical. Noi făcut un inventar al clădirilor deținute de UAT-urile din județ, cu scopul de a fi utilizate și trasformate în centre pentru persoanele în vârstă”, a precizat Dumitru Buzatu.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: