Home » Administratie » Observatorul Astronomic din Bârlad, dotat cu cel mai mare telescop din România

Observatorul Astronomic din Bârlad, dotat cu cel mai mare telescop din România

Serviciul de  Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a anuțat, astăzi, că a ajuns la Bârlad cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România.

”Vă anunţăm cu bucurie că după o lungă perioadă de aşteptare a ajuns la Bârlad telescopul solar Lunt. Secţia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va inaugura pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România”, informează conducerea Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Telescopul solar Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop refractor pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din ţara noastră.

Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin dl administrator Constantin Duluţe şi S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin dl preşedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin dl primar Dumitru Boroş.

Odată cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Instrumentul este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă, cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare.

Inaugurarea oficială va avea loc în dimineaţa zilei 21 iunie 2020, când va fi şi eclipsa parţială de Soare, fenomen vizibil şi din ţara noastră.

.

About Cristian Dima

%d blogeri au apreciat: