Home » Administratie » Municipiul Vaslui, pol de dezvoltare. Strategie de investiții de 50 milioane de euro

Municipiul Vaslui, pol de dezvoltare. Strategie de investiții de 50 milioane de euro

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui lucrează la planificarea strategică a municipiului reședință de județ pe următorii zece ani. Documentul va cuprinde strategia de dezvoltare a municipiului Vaslui pe perioada 2020-2030, un proiect de mobilitate urbană, precum și un proiect de modernizare a instituțiilor. În total, strategia grupează proiecte de circa 50 milioane de euro, investiți care vor transforma Vasluiul într-un pol de dezvoltare. 

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că în cadrul planificării strategice sunt trei direcții de acțiune, iar documentul are o importanță deosebită pentru comunitatea locală.

”Este un proiect cu finanțare europeană pe care l-am câștigat și am semnat contractul de finanțare. Valoarea proiectului este de 927.000 de lei. În această perioadă lucrăm la caietul de sarcini, iar pe parcursul elaborării strategiei vom consulta populația orașului. Această planificare va arăta direcțiile principale pentru următorii 10 ani ai comunității noastre. Nici un proiect nu va trece dacă nu va fi cuprins în această strategie”, a declarat Vasile Pavăl.

În cadrul strategiei, proiectul privind mobilitatea va schița relația pe care municipiul Vaslui o va avea cu Zona Metropolitană. Se dorește ca municipiul Vaslui să fie un pol de devoltare pentru zona noastră, context în care mobilitatea are o importanță majoră.

”În cadrul strategiei este vorba despre proiecte care totalizează aproximativ 50 milioane de euro. Primăria Vaslui este concentrată în permanență pe realizarea acestor obiective. Responsabilitățile pe care le avem sunt enorm de mari”, a mai spus Vasile Pavăl.

Obiectivele strategiei

Consiliul Local (CL) a aprobat în ultima ședință ordinară implementarea proiectului ”Planificare Strategica – Municipiul Vaslui”, finanțat prin  Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA). Aleșii locali au votat și valoarea totală a proiectului care este în sumă de 927.431  lei (inclusiv TVA). Cofinanțarea proiectului, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 18.548 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de ”Întocmirea documentațiilor de planificare strategică pe termen lung la nivelul municipiul Vaslui”. Obiectivele specifice sunt: realizarea planului strategic instituțional al muncipiului Vaslui aferent anilor 2021-2022; realizarea strategiei integrate de dezvoltare urbana a municipiului Vaslui 2021-2027; realizarea planului de mobilitate urbană durabilă al municipiului Vaslui pentru perioada 2021-2027.

Elaborarea documentelor de planificare, în acord cu obiectivele strategice care stau la baza politicii de dezvoltare regională și coeziune propusă la nivelul Uniunii Europene, vor răspunde nevoilor și exigențelor de finanțare pentru următoarea perioadă de programare a fondurilor europene 2021-2027.

Implementarea proiectului va spori capacitatea administrației locale de a realiza un management orientat spre performanță care implică planificare strategică și bugetară multi-anuală pornind de la programe, asigurarea participării informate la decizie nu doar a factorilor implicați, ci și a celor afectați sau interesați de acea decizie, precum și fundamentarea temeinică a politicilor publice locale.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: