Home » Local » Peste 90.000 de pensionari vasluieni sunt cu ochii pe Palatul Victoria. Lodovic Orban refuză să discute cu bătrânii

Peste 90.000 de pensionari vasluieni sunt cu ochii pe Palatul Victoria. Lodovic Orban refuză să discute cu bătrânii

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare răspunsul Guvernului României, în ceea ce privește majorarea pensiilor. În funcție de procentul de creștere anunțat, pensionarii sunt pregătiți să își apere drepturile. Până atunci, bătrânii continua să invite la dialog guvernanții, însă până la această dată demersul nu a fost încununat de succes. Bătrânii sunt deschiși la negocieri, dar nu accepta creșterea pensiilor doar cu 10%.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a precizat că în data de 3 iunie 2020 , Federația Națională a Pensionarilor din România a transmis a treia invitație Prim-ministrului Ludovic Orban, pentru a avea o discuție cu pensionarii.

”Nu am primit niciun răspuns și suntem tratați în continuare cu indiferență. Până acum nu s-a hotărât un procent cu care va fi majorat pensiile. O să vedem procentul și o să decidem ce acțiuni vom face. Oricum, o creștere de 10% este prea puțin, pentru că pensionairi nu ar avea cu ce să se descurce”, a spus Ioan Stamate.

În ceea ce privește declanșarea protestelor, până în prezent nu au fost declanșate acțiuni de strângere de semnături în acest sens.

”Noi am mai strâns semnături în urmă cu mai mulți ani și nu au fost luate în considerare. Acele dosare cu semnături au fost date la maculatură. De aceea așteptăm să vedem ce se întâmplă. Eu, personal, consider că în acest context o majorare cu 40% a pensiilor nu se poate face. O propunere a mea este ca în acest an să fie crescute pensiile cu 20%, iar la anul tot cu un procent de 20%. Pensionarii înțeleg situația în care se află țara, ne gândim că multe familii de tineri au intrat în șomaj din cauza pandemiei”, a mai adăugat Ioan Stamate.

Potrivit datelor primite de Casa Județeană de Pensii Vaslui de la Ministerul Muncii, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020, valoarea punctului de pensie se menține la 1.265 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2020, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie va fi de 1.775 lei.

În județul Vaslui sunt înregistrați un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

La începutul lunii iulie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor. Actul normativ se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*