Home » Business » Zona Roșiești a fost scoasă la licitație pentru adjudecarea serviciilor de salubritate

Zona Roșiești a fost scoasă la licitație pentru adjudecarea serviciilor de salubritate

Agenția pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui a scos la licitație, în cursul lunii martie 2020, documentația de atribuire a serviciilor de salubritate pentru zona 5 – Roșiești. În cadrul proiectului de management al deșeurilor din județul Vaslui, zona Roșiești are în componență un total de 14 UAT-uri. Sistemul de management a fost deschis în zona Negrești, unde sunt arondate 8 UAT-uri. După acest prim pas au fost inaugurate zonele Vaslui (29 UAT-uri) și Bârlad (22 UAT-uri). De asemenea, din data de 1 martie 2020, operatorul de salubritate a preluat și zona Huși (13 UAT-uri).

Contractul de finanțare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Investiția fanion a proiectului este depozitul ecologic de la Roșiești, prima celulă fiind construită în cadrul proiectului european. Depozitul va avea două celule de depozitare, iar când prima celulă va fi umplută, aceasta va fi închisă folosindu-se materiale speciale.

Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Prima celulă de depozitare are o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din ponderea de execuție a proiectului implementat la Roșiești. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată pe o perioadă de 15 ani. Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din goapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: