Home » Agricultura » Seceta a calamitat 62.104 hectare din județul Vaslui. Doar la grâu, pierderile sunt de 2.310 lei/hectar

Seceta a calamitat 62.104 hectare din județul Vaslui. Doar la grâu, pierderile sunt de 2.310 lei/hectar

de Dănuț CIOBANU 

Seceta severă din prima jumătate a acestui an a afectat în județul Vaslui o suprafață totală de 62.104 hectare. În medie, gradul de dăunare al culturilor agricole este de 72.,6%. Doar la cultura de grâu, pagubele contabilizate de fermieri se ridică la suma de 2.310 lei/hectar. Datele privind suprafețele calamitate au fost transmise la Ministerul Agriculturii, care urmează să acorde despăgubiri fermierilor.

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a finalizat operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

”Toate aceste date au fost transmise la Ministerul Agriculturii pentru a fi analizate. Noi ne-am deplasat în teren și am verificat cultură cu cultură și fermier cu fermier, pentru a stabili gradul de afectare. În medie, la nivelul județului Vaslui, gradul de dăunare al culturilor agricole este de aproximativ 72,6%”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. Doar la cultura de grâu,, în medie, pagubele provocate de lipsa de precipitații  se ridică la suma de 2.310 lei/hectar.

Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor lovite de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor.

Ulterior ordinului comun al celor două ministere, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 164 din 24 aprilie 2020, prin care s-a stabilit înființarea comisiilor locale cu un număr de trei membri: din parea autorităților locale, APIA și DAJ Vaslui. Astfel, fermierii care au avut probleme cu culturile agricole au înștiințat primăriile, iar la rândul lor UAT-urile au întocmit un raport operativ pe care l-au trasmis la DAJ Vaslui, pentru efectuarea controalele și a evaluărilor necesare.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Primăria Vaslui derulează proiecte europene de 196 milioane lei. Din această săptămână încep lucrările

de Dănuț CIOBANU  Din această săptămână vor începe lucrările ...

Primii legumicultori vasluieni solicită ajutorul de 3.000 de euro pentru comercializarea roșiilor

O parte din legumicultorii vasluieni, înregistrați în programul ”Ajutor ...

Bărbat mort la Negrești după ce a fost acoperit de malurile unui șanț care s-au prăbușit peste el

Un bărbat de 50 de ani și-a găsit sfârșitul ...