Home » Administratie » Ansamblul ecvestru ”Ștefan cel Mare”, pregătit pentru investiții de peste 7 milioane de lei

Ansamblul ecvestru ”Ștefan cel Mare”, pregătit pentru investiții de peste 7 milioane de lei

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba un proiect de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare al Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” asupra monumentului ecvestru ”Ștefan cel Mare”, situat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos.

În anul 2016, CJ Vaslui a transmis muzeului dreptul de administrare asupra monumentului. Județul Vaslui a depus în luna mai 2018 proiectul ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, în cadrul Programului Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020. Aplicant și lider de parteneriat în acest proiect este județul Vaslui, iar Consiliul Raional Hîncești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și comuna Muntenii de Jos sunt parteneri.

”Având în vedere că unitatea administrativ – teritorială județul Vaslui este aplicant și lider a acestui proiect, apreciem ca fiind necesară retragerea dreptului de administrare al Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui asupra imobilului în cauză”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

Proiectul are o valoare totală  de 7.647.954 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6.883.158 lei. Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat ”Ctitorii Ștefaniene” și două spații expoziționale.

Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare.

Tot în cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri. În Republica Moldova, finanțarea europeană va fi alocată pentru reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie de la Ciuciuleni, unde va fi înființat un spațiu expozițional dedicat domnitorului Ștefan cel Mare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*