Home » Local » În timp ce sporul natural al populației este negativ, Vasluiul are în plată tot mai multe alocații de stat

În timp ce sporul natural al populației este negativ, Vasluiul are în plată tot mai multe alocații de stat

Numărul beneficiarilor de alocație de stat din județul Vaslui continuă să crească de la o lună la alta. Dacă la sfârșitul anului trecut erau în plata un număr total de 94.564 de beneficiari, la finalul lunii mai 2020 primeau alocație nu mai puțin de 98.929 beneficiari. Drepturile curente achitate acestor persoane în luna mai s-a ridicat la suma de 16.959.674 lei.

În ultimii ani, numărul beneficiarilor de alocații de stat a crescut cu un procent de aproximativ 10%. Creșterea numărului mediu de beneficiari care încasează alocație de stat are două explicații. În primul rând, este vorba despre cetățenii din Republica Moldova, care, după dobândirea cetățeniei române, își depun cererile de acordare a alocației în România. De asemenea, majorarea numărului de beneficiari din ultima perioadă s-a înregistrat și pe fondul reîntoarcerii în țară a cetățenilor români care au lucrat în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus. Alocația de stat pentru copii are caracter universal, este instituită ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

“Beneficiază de alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani, inclusiv copiii care beneficiază de măsuri de protecție socială la servicii de tip rezidențial. Alocația se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora”, a precizat Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Vaslui.

Din luna iulie 2015, cuantumul alocației pentru copiii care nu au un handicap și au vârsta mai mare de doi ani este de 84 lei, iar cuantumul alocației de stat pentru copilul încadrat într-un grad de handicap este de 200 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*