Home » Local » Economia județului Vaslui, în cifre: 10 salariați finanțează pensiile pentru 14 pensionari

Economia județului Vaslui, în cifre: 10 salariați finanțează pensiile pentru 14 pensionari

de Dănuț CIOBANU 

Patronatul vasluian privește de o manieră extrem de pragmatică problema privind majorarea pensiilor cu un procent de 40% din luna septembrie 2020. Atât timp cât economia nu se dezvoltă și numărul de pensionari este mult mai mare decât numărul de angajați, orice majorare este dificil de susținut financiar. Spre exemplu, la nivelul județului Vaslui, la un număr de 10 salariați revine un număr de 14 pensionari.

Ovidiu Copacinschi, președitnele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că într-un astfel de context trebuie întocmită o strategie de dezvoltare în vederea înființării de noi locuri de muncă.

”În legătură cu majorarea pensiilor, cei care au autoritate trebuie să facă corecțiile necesare și să spună ce știu. Eu au frâiele în mână, ei sunt cei care ar trebui să spună adevărul. La noi orice problemă se tratează electoral. Dacă vin cu o strategie și spun exact ce vor să dezvolte, pot să dea pensii și de 100%. Dacă oferi trei milioane de locuri noi de muncă pentru oameni care să plătească contribuțiile sociale, ai de unde să pălătești pensiile. Dacă nu faci acest lucru e mult și o majorare a pensiilor cu 1%, mai ales cu 10%”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Potrivit datelor primite de Casa Județeană de Pensii Vaslui de la Ministerul Muncii, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020, valoarea punctului de pensie se menține la 1.265 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2020, conform art. 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie va fi de 1.775 lei. În județul Vaslui sunt înregistrați un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

”Până acum nu s-a hotărât un procent cu care va fi majorat pensiile. O să vedem procentul și o să decidem ce acțiuni vom face. Oricum, o creștere de 10% este prea puțin, pentru că pensionairi nu ar avea cu ce să se descurce. În ceea ce privește declanșarea protestelor, nu au fost declanșate acțiuni de strângere de semnături în acest sens. Noi am mai strâns semnături în urmă cu mai mulți ani și nu au fost luate în considerare. De aceea așteptăm să vedem ce se întâmplă. Eu, personal, consider că în acest context o majorare cu 40% a pensiilor nu se poate face. O propunere a mea este ca în acest an să fie crescute pensiile cu 20%, iar la anul tot cu un procent de 20%”, a spus Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Noua lege a pensiilor  se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*