Home » Local » Vești bune din satele vasluiene. Criza COVID-19 nu a crescut numărul asistaților social

Vești bune din satele vasluiene. Criza COVID-19 nu a crescut numărul asistaților social

Numărul asistaților social continuă să scadă în județul Vaslui. Deși era de așteptat că reducerea locurilor de muncă din cauza pandemiei de COVID-19 și întoarcerea acasă a vasluienilor din străinătate vor crește numărul persoanelor care solicită ajutor financiar de la stat, realitatea este cu totul alta.  Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna mai 2020 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 7.529 beneficiari, care au încasat în total o sumă de 2,1 milioane de lei. Conform acelorași date statistice, în luna ianuarie 2020, numărul asistaților social era situat la 7.602 beneficiari. Spre comparație, în luna mai 2019, în județul Vaslui erau înregistrați oficial 8.006 beneficiari de venit minim garantat. Practic, în ultimul an, au ieșit de la ajutor social nu mai puțin de 477 familii sau persoane singure.

”În ultimele trei luni am avut 15 solicitări pentru ajutorul social. Acest număr de solicitări este mai mare decât cel înregistrat în ultimii doi ani. Sunt familii tinere care se află într-o situație grea, fără loc de muncă, respinși de angajatori și nu avem altă soluție decât să îi punem pe ajutor social. Din cauza pandemiei mulți nu mai au locuri de muncă și o parte din cei întroși din străinătate acum nu mai luccrează. Eu cred că în perioada februarie – martie 2021 problema privind locurile de muncă va fi mult mai gravă decât acum”, a spus Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: