Home » Culture » Manifestare de suflet dedicată lui Ștefan cel Mare, la ansamblul monumental din satul Băcăoani

Manifestare de suflet dedicată lui Ștefan cel Mare, la ansamblul monumental din satul Băcăoani

Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui organizează o importantă manifestare culturală, intitulată ”Ștefan cel Mare și moștenirea sa. 516 ani de la trecerea sa în veșnicie”. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 516 ani de la trecerea din istorie în veșnicie a măritului voievod Ștefan cel Mare al Țării Moldovei (1457-1504). Manifestarea se va desfășura în data de joi, 2 iulie 2020, începând cu ora 11.00, la Ansamblul monumental ”Podul Înalt” din satul Băcăoani (comuna Munteni de Jos, județul Vaslui).

Evenimentul se va desfășura după următorul program: alocuțiuni ale oficialităților și invitaților; evocarea personalității voievodului Ștefan cel Mare; depunere de coroane, jerbe și flori la Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare.

”Ca în fiecare an, Muzeul Județean Vaslui organizează o manifestare omagială, care marchează 516 ani de la trecerea sa în veșnicie. Este o activitate care dorește să aducă un pios omagiu celui care a fost baciul neamului nostru, voievod al Moldovei și, în special, cel care a reușit glorioasa victorie de la Podul Înalt Vaslui, din 10 ianuarie 1475. În data de 2 iulie 1504 se stingea din viață Ștefan cel Mare, care a fost înmormântat la Putna și lui îi datorăm constituirea unui stat puternic, în evul mediu, Moldova, și o moștenire culturală și religioasă în județul Vaslui ca în toată Moldova. Este vorba despre Biserica Domnească Sfântul Ioan Botezătorul din Vaslui, Curtea Domnească din Vaslui, Biserica Sfinții Petru și Pavel Huși și Cetatea din pământ de la Bârlad”, a spus Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean Vaslui.

(Dănuț Ciobanu)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: