Home » Administratie » Investiții masive pe bulevardul Traian: modernizări pe apă și canal, transport și infrastructură

Investiții masive pe bulevardul Traian: modernizări pe apă și canal, transport și infrastructură

de Dănuț CIOBANU 

Bulevardul Traian din municipiul Vaslui va intra din anul 2021 în lucrări de modernizare. Municipalitatea speră ca în acest an să fie finalizată reabilitarea sistemului de apă și canal din zonă, pentru ca ulterior să fie reabilitată infrastructura rutieră și de pietoni. Tot în zonă, printr-un proiect european se va înființa o linie de troleibuz care va cuprinde străzile Traian – Călugăreni – Castanilor.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că din primăvara anului viitor strada Traian va fi modernizată în totalitate. În această perioadă, în zonă se desfășoară lucrările de reabilitare a sistemului de apă și canal, proiect finanțat din fonduri europene.

”Nu intrăm pe Traian în preajma iernii, vom demara proiectul de modernizare din primăvara anului viitor. Toate lucrările de modernizare a infrastructurii vor fi finanțate cu fonduri de la bugetul local. Vom căuta finanțare și pentru pasajul din Crucea Gării, iar dacă nu identificăm surse de finanțare externe vom face și acest proiect tot cu bani de la bugetul local”, a spus Vasile Pavăl.

Pentru susținerea proiectelor de investiții, Primăria Vaslui nu exclude apelarea la un împrumut garantat de statul român. Împrumutul va fi utilizat exclusiv pentru investiții.

”În acest moment, gradul de îndatorare al orașului este de numai 3%. Avem luat un credit în urmă cu 20 de ani, bani care s-au utilizat pentru închiderea gropii de gunoi. Conform legislației în vigoare, gradul de îndatorare maxim este de 30% pentru un UAT, însă nu vom ajunge acolo cu îndatorarea. Mă gândesc la pasajul din Crucea Gării, proiect la care nu am renunțat sub nicio formă. Dacă nu scoatem pietonii de pe acele străzi se blochează tot bulevardul Traian, pe toate direcțiile”, a mai spus Vasile Pavăl.

Un alt proiect de anvergură din zonă vizează extindere transportului public local, strada Traian fiind prinsă în acest program finanțat prin fonduri europene nerambursabile. Astfel, una din liniile de troleibuz care vor fi înființate prin proiect cuprinde străzile Traian – Călugăreni – Castanilor. Extinderea transportului local și proiectul de realizare a unui depou au împreună o valoare totală estimată cumulată de aproximativ 130.000.000 lei.

Tot în zona Traian urma să fie realizată cu bani europeni o altă investiție privind reconfigurarea nodului de circulație rutieră Crucea Gării (intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian) unde, în prezent, este un sens giratoriu cu o rază de 21 de metri. Însă, din cauza depășirii plafonului de finanțare acordat prin aplicația financiară, Primăria Vaslui a retras proiectul.Valoarea proiectului este de aproximativ 34 milioane de lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: